Kurti i Osmani: Takse na robu zameniće potpuni reciprocitet

Osmani Kurti
Foto: Bota Sot

Vest je ažurirana

Novi kosovski premijer Aljbin Kurti i nova predsednica kosovskog parlamenta, Vjosa Osmani, danas su međunarodnim predstavnicima na različitim sastancima preneli istu poruku – odluka prethodne vlade o taksama na robu iz Srbije od 100 odsto biće zamenjena ekonomskim i političkim reciprocitetom. 

U međuvremenu Osmani je, kako prenosi razjasnila svoju izjavu u vezi sa reciprocitetom. Objasnila je da se radi o zajedničkoj izjavi LDK i LVV. Jedino pitanje koje preostaje jeste rok za „zamenu“ jer, kako je u objavi na društvenim mrežama navela, potrebno je da se uradi studija.

„Pojašnjenje o temi reciprociteta, iako je već mesecima kao i danas jasno: Ja nemam dilemu da takse treba zameniti sa reciprocitetom. Sve tri moje izjave za medije danas u potpunosti to pokazuju. Ovo je zajednička izjava naše vladajuće većine koja je uključena u program zajedničke vlade. Kada je u pitanju to kada će doći do ove zamene, moj odgovor (tačno vreme zamene) zahteva studiju, jer to uključuje mnoge aktere i institucije“, napisala je Osmani na Tviteru

U nastavku prenosimo tekstove izvorno prevedene iz kosovske štampe

Kurti: Takse na robu zameniće politički, ekonomski i komercijalni reciprocitet

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Novi kosovski premijer, Aljbin Kurti, ponovio je stav da će stoprocentne takse na srpsku robu biti zamenjene potpunim reciprocitetom.

Na konferenciji za štampu nakon sastanka sa šeficom EU na Kosovu, Natalijom Apostolovom, rekao je da će „princip konstruktivnih odnosa biti princip rada“.

„Nikada ne stavljamo Srbiju i Bosnu u istu rečenicu iz istorijskih i trenutnih razloga. Nova vlada smatra, i zbog našeg obećanja, da je politički, ekonomski i komercijalni reciprocitet zamena za stoprocentne takse prema Srbiji. Ne nameravamo da se vraćamo asimetričnim odnosima. I LDK i LVV, sa preko 60 odsto glasova na Kosovu među Albancima bili su za princip reciprociteta. Čak i oni koji su danas u opoziciji ili koji nisu glasali za nas i ne slažu se sa nama o mnogim stvarima, saglasni su sa reciprocitetom. Ovaj princip konstruktivnih odnosa imaće princip rada“, rekao je.

Sa druge strane, Apostolova je odbila da komentariše ideju reciprociteta, ali je rekla da je EU bila jasna u zahtevu za ukidanje taksi i da je zainteresovana za ponovno pokretanje dijaloga između Kosova i Srbije.

Novoimenovani kosovski premijer, Aljbin Кurti takođe je na zajedničkoj konferenciji sa šeficom EU na Kosovu, Natalijom Apostolovom izjavio da će novoformirana vlada preispitati sve odluke koje je bivši premijer Ramuš Haradinaj doneo posle njegove ostavke 19. jula 2019. godine.

„Vlada Кosova i ja kao premijer, imaćemo reviziju  ove cele faze nakon ostavke bivšeg premijera.  Da bismo započeli novo poglavlje na Кosovu, moramo povećati institucionalnu i pravnu odgovornost s jedne strane, ali i političku i moralnu. Ostavka je moralni čin i ne verujemo da naredne odluke i imenovanja imaju odgovarajući status ako poštujemo demokratsku izgradnju države i zakone „, rekao je Kurti.

Kurti je na konferenciji istakao da još uvek nije imenovan nijedan zamenik ministra. Kaže da je u ovom trenutku prioritet nacrt zakona o budžetu.

Osmani: Takse na srpsku robu zameniti potpunim reciprocitetom

Izvor: Koha (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Nakon sastanka sa nemačkim ambasadorom na Kosovu, predsednica kosovskog parlamenta, Vjosa Osmani, rekla je da će takse od sto odsto na srpsku robu biti zamenjene potpunim reciprocitetom.

„Kao što znate, zajednički program vladine koalicije predstavio je premijer Kosova u Skupštini Republike Kosovo 3. februara i postalo je jasno da, kao što smo rekli pred građanima, verujemo da takse treba zameniti mera reciprociteta prema Srbiji“, rekla je Osmani, prenosi KP.

Osmani je izjavila da Srbija mora da prekine svoju kampanju povlačenja priznanja.

„Kako bi takse nestale, kako je rekao američki ambasador u Berlinu koji je predstavnik Trampa za dijalog, Ričard Grenel, u potpunosti se slažemo da takse treba da budu ukinute, Srbija bi trebalo da zaustavi kampanju povlačenja priznanja“, rekla je Osmani.

Osmani je izrazila spremnost da sarađuje sa svim opozicionim poslanicima kako bi se svi uključili u ovaj važan proces za budućnost Kosova.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.