Kurti sa Erdoganom u Ankari: Hvala Turskoj na kontinuiranoj podršci Kosovu u svim našim fazama

FOTO: Kosovska vlada

U sklopu svoje posete Ankari, a u susret prvom ekonomskom forumu privrednika sa Kosova i iz Turske, kosovski premijer Aljbin Kurti juče se sastao sa predsednikom Republike Turske, Redžepom Tajpom Erdoganom.

Bilateralni sastanak, ali i radni ručak, obavili su u predsedničkom kompleksu.

Najpre je o ovom susretu izvestilo Predsedništvo Turske preko platforme X, uz slike i šturi tekst:

„Predsednik Redžep Tajip Erdogan primio je premijera Kosova Aljbina Kurtija u predsedničkom kompleksu“.

 

Nešto kasnije oglasila se i kosovska vlada, sa detaljima.

Razgovarali su, navode, najpre o bilateralnim, međuinstitucionalnim odnosima, regionalnim kretanjima i novim mogućnostima saradnje u ekonomskoj i komercijalnoj sferi, kao i u oblastima bezbednosti i odbrane.

Prilika za još dublju saradnju, ističe se u saopštenju, je upravo ekonomski forum privrednika sa Kosova i iz Turske, koji će se održati u ponedeljak.

„On predstavlja priliku za produbljivanje ekonomske saradnje i povećanje komercijalne razmene i stranih investicija“.

Kurti je, navela je kosovska vlada, izrazio ličnu zahvalnost, ali i zahvalnost naroda sa Kosova na podršci Turske, pre svega u fazama „izgradnje države i njenog razvoja“.

Zahvalio se i na podršci članstva Kosova u međunarodnim organizacijama:

„Preneo je zahvalnost Turskoj na podršci članstva Kosova u NATO-u i glasanju za poslanici Turske u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope 16. aprila ove godine i stav Vlade Turske u Komitetu ministara ove organizacije“.

Iz kosovske vlade podsećaju da je ovo drugi bilateralni sastanak između Kurtija i predsednika Turske, nakon onog održanog u Istanbulu u februaru prošle godine.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.