Kurti dobio poziv da učestvuje na samitu „O.Balkana“; U odgovoru nije naveo šta će da uradi

Kurti Aljbin
FOTO: KoSSev

U Ohridu se uskoro održava novi samit u sklopu inicijative „Otvoreni Balkan“, a poziv da prisustvuje dobio je i kosovski premijer. U svom odgovoru Aljbin Kurti nije naveo da odbija, ali ni da će prisustvovati samitu. Još jednom je izneo svoj od ranije poznat stav – da se zalaže za regionalnu saradnju u okviru Berlinskog procesa, odnosno za saradnju zasnovanu na principima jednakosti. Sa druge strane, optužio je Beograd za neravnopravni pristup prema Prištini.

Predsedniku kosovske vlade stigao je još krajem prošlog meseca poziv od premijera Severne Makedonije, Dimitra Kovačevskog, da učestvuje na samitu inicijative „Otvoreni Balkan“ koji je najavljen za 7. i 8. jun u Ohridu.

Kurti je u međuvremenu odgovorio Kovačevskom, a ovo pismo je sinoć objavila kosovska vlada.

Kosovski premijer u svom odgovoru navodi da Priština pozdravlja regionalnu saradnju zasnovanu na principima jednakosti, a da su krajnji korisnici sami građani.

„U tom cilju, aktivno smo angažovani u Berlinskom procesu, koji pokriva mnoge regionalne inicijative, uključujući Zajedničko regionalno tržište (CRM), koje je odobrilo šest zemalja Zapadnog Balkana na Samitu u Sofiji 2020. i koje je u potpunosti podržala i Evropska unija“, navodi Kurti.

Tvrdi da Priština i Skoplje dele zajedničke vrednosti i težnje da se pridruže Evropskoj uniji, kao i uverenja u slobodu, demokratiju, pravdu i poštovanje ljudskih i građanskih prava, slobodne medije i slobodu misli i političko okruženje u kojem opozicija „ne ćuti, već napreduje i može da pobedi na sledećim izborima“.

Kurti obaveštava svog severnomakedonskog kolegu da je Kosovo preduzelo reforme protiv korupcije, da promoviše vladavinu prava, unapređuje ekonomiju, te podseća na uvođenje sankcija Rusiji i osudu invazije Ukrajine, odnosno svrstavanje uz EU.

„Nakon više susreta, čvrsto verujem da su to vrednosti kojima želimo da težimo u našem regionu, kako bismo obezbedili dugoročni mir i prosperitet“, naveo je Kurti.

Kaže i da veruje da se ovi ciljevi najbolje ostvaruju u sklopu Zajedničkog regionalnog tržišta gde se deluje u skladu sa pravilima i vrednostima EU i radi na obezbeđivanju mehanizama pravednog tretmana koji podjednako koriste svim građanima.

Sa druge strane, Kurti tvrdi da Beograd u okviru Berlinskog procesa zahteva „nejednak tretman građana Kosova i blokira svaki sporazum u okviru Zajedničkog regionalnog tržišta koji omogućava regionalnu saradnju zasnovanu na principima ravnopravnosti“.

„S obzirom na zajedničke vrednosti koje dele naše dve zemlje, u našem je interesu da radimo zajedno na sprečavanju Srbije da promoviše svoje ruske i kineske interese u našem regionu doslednim negiranjem nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Kosova i blokiranjem jednakih mogućnosti za građane Kosova“, podcrtava Kurti u odgovoru severnomakedonskom premijeru.

U Ohridu se sledeće nedelje održava novi samit u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“. Za razliku od kosovskog premijera, nedavno je predsednik vlade Crne Gore, Dritan Abazović, potvrdio da će prisustvovati samitu, ali i da to ne znači da se njegova zemlja pridružila „Otvorenom Balkanu“.

Inicijativa Otvoreni Balkan potekla je u Novom Sadu, oktobra 2019. godine, pod imenom Mini Šengen, koje je sredinom prošle godine promenjeno. Njeni inicijatori srpski predsednik, Aleksandar Vučić, sadašnji albanski i bivši severnomakedonski premijeri, Edi Rama, odnosno Zoran Zaev, pokrenuli su je s ciljem ekonomskog povezivanja država Zapadnog Balkana, odnosno ostvarenja četiri sloboda – kretanja robe, ljudi, usluga i kapitala.

Ova inicijativa je do sada uspela da se realizuje kroz saradnju zemalja inicijatora. Sa druge strane, uprkos više poziva – inicijativi se nisu pridružili Sarajevo, Podgorica i Priština.

Najveći otpor otvorenom Balkanu zapravo pruža Kosovo u kontinuitetu, odnosno aktuelna vlast i to još od 2019, kada je inicijativa predstavljena u Ohridu, tj. potpisana zajednička deklaracija o regionalnoj saradnji.

Više o inicijativi „Otvoreni Balkan“ čitajte na našoj tematskoj stranici.

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.