Kurti danas imenovao 4 zamenika ministra, svi iz Samoopredeljenja

FOTO: Aljbin Kurti/ Kabinet kosovskog premijera
FOTO: Aljbin Kurti/ Kabinet kosovskog premijera

Kosovski premijer Aljbin Kurti imenovao je danas četiri zamenika ministra. U ovoj četvorci nema još uvek predstavnika Srpske liste. 

Svi zamenici su iz Kurtijevog Samoopredeljenja. Zamenik ministra životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture je Hisen Durmiši (Hysen Durmishi). Enver Dugoli (Dugolli) je zamenik ministra odbrane, zamenik ministra pravde Bljerim Salahu (Blerim Sallahu) i zamenik ministra finansija, rada i transfera – Iljir Aljiu (Ilir Aliu).

Kurti im je, kako je saopštio kabinet ovog premijera, čestitao na novim dužnostima i poželeo uspeh u radu.

Kosovski ustav predviđa najmanje dva zamenika ministra iz Srpske zajednice Kosova i dva iz ostalih nevećinskih zajednica.

Ako ima više od dvanaest ministara, kao što sada ima 15 ministarstava, u tom slučaju je predviđen i treći srpski zamenik ministra i jedan zamenik ministra ostalih nevećinskih zajednica na Kosovu.

Aljbin Kurti stupio je na dužnost premijera ove nedelje nakon ubedljive pobede Samoopredeljenja na vanrednim izborima 14. februara. U vladi od 15 ministarstava, tri su pripala nevećinskim zajednicama, od kojih jedno Srpskoj listi, a treća potpredsednica vlade je takođe iz manjinske, bošnjačke zajednice.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.