“Kurir” tvrdi da Hrvatska hitno šalje oružje Prištini

Foto: Radio Kontakt Plus

„HRVATSKA HITNO ŠALJE ORUŽJE PRIŠTINI: Vest odjeknula odmah nakon povlačenja specijalaca ROSU sa severa KiM“ – naslov je vesti portala “Kurir” o primeni sporazuma između Hrvatske i Kosova o vojnim nabavkama, objavljen 3. oktobra. Netačno je da Hrvatska hitno šalje oružje Prištini.

Dnevni list “Kurir” se u tekstu o navodnom hrvatskom „hitnom“ slanju oružja poziva na dve vesti – linkujući onu o navodnom hrvatskom vojnom  objavljenu maja, koja je u međuvremenu i demantovana (RSE i Crno beli svet), kao i na vest koju je preneo Kosovo online sa portala Klan Kosova.

Kosovo online u svom tekstu, objavljenom 2. oktobra, piše da „primenom sporazuma između dve zemlje o vojnim nabavkama, kosovski vojnici mogu da očekuju naoružanje i opremu iz Hrvatske“.

Citiran je i kosovski ministar odbrane Armend Mehaj koji kaže da se „u rukama kosovskih vojnika uskoro očekuje naoružanje i oprema hrvatske proizvodnje“.

Ni u jednom delu se ne pominje da Hrvatska „hitno“ šalje naoružanje, niti kada će oružanje tačno biti isporučeno.

Vest o primeni sporazuma o vojnim nabavkama preneo je Radio Kontakt Plus, kao i drugi srpski lokalni mediji na Kosovu. Izvornu vest objavio je portal KoSSev. Ni u ovoj vesti se ni u jednom delu ne pominje “hitno” dostavljanje oružja, niti kada će ono tačno biti isporučeno.

Štaviše, KoSSev navodi, pozivajući se na saopštenje kosovskog Ministarstva odbrane, da su se Mehaj i njegov hrvatski kolega Mario Banožić na sastanku u Splitu “dogovorili” o “primeni sporazuma u oblasti vojnih nabavki”.

I u delu teksta gde je naveden citat iz saopštenja kosovskog Ministarstva odbrane navodi se: “Na ovom sastanku se razgovaralo o opcijama za buduće tehničko-vojne saradnje između Republike Kosovo i Republike Hrvatske.”

Iako je “Kurir” ovu vest objavio dan nakon povlačenja specijalnih jedinica Kosovske policije sa severa Kosova, vest o primeni sporazuma između Hrvatske i Kosova o vojnim nabavkama u srpskim lokalnim medijima objavljena još 29. septembra, kada se sastanak između kosovskih i hrvatskih zvaničnika i dogodio. Sam Mehaj je informaciju o sastanku objavio i na svojoj zvaničnoj Fejsbuk stranici.

Radio Kontakt PlusPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.