„Kultura u doba korone“: Predstave, književni i muzički događaji putem interneta

Foto: hocupozoriste.rs
Foto: hocupozoriste.rs

Odlukom Vlade Srbije sve institucije kulture su obustavile rad u skladu sa odlukom o uvođenju vanrednog stanja. Međutim, ako su pozorišta zatvorena, to ne znači da ljubitelji umetnosti neće moći da pogledaju neke od omiljenih pozorišnih komada. Određena pozorišta emitovaće na internetu snimke svojih predstava, a ostale ustanove i drugi kulturni sadržaj. 

Dom kulture u Gračanici gde se i nalazi sedište prištinskog pozorišta, pod nazivom “Kultura u doba korone”, zbog ograničenog kretanja i vanrednog stanja, organizuje različite kulturne događaje koje će emitovati putem interneta. U utorak su uživo putem Fejsbuk stranice prenosili izložbu slika „Jesen u Prizrenu“, a sinoć su na isti način prikazali predstavu „Igra“ u režiji Boška Boškova. Svakim radnim danom nudiće različite sadržaje.

Na repertoru Doma kulture u Gračanici su:

Ponedeljak: MuzičkI događaji, koncerti (simfonijski orkestar RTS-a ispred Gračanice, BIG Bend, festival „Medimus“ iz Prizrena);
Utorak: Izložbe i slikarstvo. Trenutno možete pogledati izložbu „Jesen u Prizrenu”;
Sreda: Pozorišne predstave, uglavnom dečije;
Četvrtak: Bioskopski i filmski dan.
Petak: Književni i tribinski program. Organizacija književnih časova i tribina.

Pozorišta u centralnoj Srbiji takođe nude različit sadržaj, a usled ograničenog kretanja kako bi zaštitili i sebe i druge, možete se lepo zabaviti.

Pozorište Bora Stanković iz Vranja će svakog utorka i petka od 20 časova na svom YouTube kanalu emitovati snimak neke od predstava sa njihovog repertoara. Nakon toga, snimci će ostati dostupni svima koji žele da ih pogledaju u bilo koje vreme, navodi se na sajtu „Hoću u pozorište“.

Pozorište Atelje 212 će i tokom vanredne situacije biti sa svojom publikom. Svakog utorka , četvrtka i subote na fejsbuk kanalu emitovaće snimljene predstave u terminima od 20 časova. Ovo je prilika da najmlađa publika prvi put vidi neke predstave, a starija se podseti predstava koje su nekada bile na repertoaru.

U subotu u 20 časova možete pogledati predstavu “Ranjeni orao”, Mirjane Jakovljević, piše na sajtu „Hoću u pozorište“.

Narodno pozorište u Beogradu najavljuje besplatan streaming svojih operskih, baletskih i dramskih predstava, dok predstave možete gledati sa početkom od 21 čas na YouTube kanalu Narodnog pozorišta.

Pozorište lutaka Niš na YouTube kanalu emitovaće predstave četvrtkom u 18 časova i nedeljom u 11:30.

Predstave putem interneta nude i Pozorište mladih, pozorište lutaka Pinokio, aleksinačko pozorište Duka Jovanović, pozorište Puž i pozorište Boško Buha.

Premijera predstave „Igra“, amaterskog pozorišta Janićije Popović, večeras putem FejsbukaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.