Kriminalni dosije KFOR-a o potpredsedniku kosovske skupštine–Džavitu Haljitiju

Na blogu poznatog nemačkog publiciste i istraživačkog novinara, Jirgena Rota, objavljen je navodni tajni dokument KFOR-a iz 2004. godine o sadašnjem potpredsedniku Skupštine Kosova, Džavitu Haljitiju.
Kako se navodi u izveštaju, Džavit Haljiti je kao finansijski i politički savetnik Hašima Tačija i potpredsednik kosovske skupštine, umešan u prostituciju, krijumčarenje droge i goriva, ali i u kontrolu krijumčarskih aktivnosti u Vitomirici. Takođe se navodi da je umešan u ubistvo bivšeg Rugovinog savetnika, Đemailjija Mustafe, albanskog novinara – Alji Uke, ali i Ilira Konuševkija, koji je posedovao izveštaj o Haljiitijevim kriminalnim radnjama.
Prema KFOR-ovom izveštaju, Džavit Haljiti je bio šef finansija i šef logistike pri vrhovnom štabu UČK, te je kao i mnogi UČK članovi bio zagovornik marksističke ideologije tokom devedesetih. Povezuje se i sa glasinama da je sarađivao sa srpskom obaveštajnom službom, informišući ih o pošiljkama oružja za FARK. Bio je povezan sa slučajevima zastrašivanja članova LDK-a preko KSHIK-a.
U izveštaju KFOR-a se dalje navodi da je Haljiti politički i finansijski savetnik Hašima Tačija, odgovoran za bužet Demokratske partije Kosova (PDK) i udruženje koje se zove „Poziv otadžbine“, da su u tom periodu postojale glasine da bi Tači hteo da se distancira od Haljitija, ali da to ne može, jer zapravo Haljiti kontroliše Tačija. „U nekim izveštajima je naglašeno i da je Haljiti više od ‘sive eminencije’ – da je zapravo on stvarni šef,“ stoji u ovom izveštaju.
U nastavku izveštaja piše da je Džavit Haljiti umešan u prostituciju, krijumčarenje oružja, droge i goriva i da kontroliše krijumčarske aktivnosti u Vitomirici. Navodi se i da je umešan u ubistvo bivšeg Rugovinog savetnika, Đemailjija Mustafe, ali i da je povezan sa još dve smrti – smrću Ilira Konuševkija 1998.godine, koji je posedovao izveštaj na šest strana o Haljitijevim nezakonitom radnjama i smrću novinara iz Tirane, Alji Uke, koji je podržavao pokret za nezavisnost, ali je u štampi kritikovao Haljitija. Uka je brutalno unakažen sa flašom i šrafcigerom u vreme kada mu je cimer bio Hašim Tači.
Iako se ne navodi kada, u izveštaju stoji i da je Haljiti uhapšen zbog posedovanja droge u vrednosti od 500.000DM.
Kompletan dokument o Džavitu Haljitiju, na engleskom jeziku, možete pročitati OVDE.
Koha Ditore: Tajni dokument o kosovskim političarima i funkcionisanju njihovih organizacija na mafijaški način u posleratnom periodu
Kosovski dnevni list Koha Ditore je danas objavio vest o tome da je došao u posed tajnog dokumenta o kosovskim političarima i funkcionisanju njihovih organizacija na, kako se navodi, na mafijaški način u posleratnom periodu.
Koha piše da su u izveštaju obelodanjene kriminalne radnje kosovskih političara, počevši od Hašima Tačija, Kadri Veseljija, Azema Sulje, Adema Grabovcija, Džavita Haljitija, Fatmira Ljimaja, Ljatifa Gašija, Sabita Gecija, Fatmira Dželilija, Hiljmi Rečice, u periodu kada je Demokratska partija Kosova (DSK) pokušavala da pobedi na izborima i da dođe na vlast.
Ovaj kosovski list piše da u izveštaju, KFOR govori o ŠIK-u kao tajnoj službi PDK i o Kosovskoj informativnoj Agenciji kao o tajnoj službi DSK. Pominje se i rat Kosovske obaveštajne službe (ŠIK) za preuzimanje kontrole nad naftom od Ramuša Haradinaja, a ŠIK se opisuje i kao jaka kriminalna organizacija koju Amerikanci i Britanci povezuju sa ubistvima, ucenama, napadima, švercom droge, nafte i eliminacijom političkih protivnika.


Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.