KRIK tužio Vladu Srbije i Kancelariju za KiM zbog nedostavljanja dokumentacije o nabavci kamera

Portal KRIK podneo je tužbu Upravnom sudu protiv Vlade Srbije i Kancelarije za Kosovo i Metohiju zbog nedostavljanja dokumentacije u vezi sa javnom nabavkom kamera na Kosovu vrednom oko milion evra. Posao je obavljen dok je na čelu ove kancelarije bio Aleksandar Vulin, a Agencija za borbu protiv korupcije posumnjala je da je reč o koruptivnom poslu.

Kancelarija za KiM, na čelu sa Aleksandrom Vulinom, sprovela je krajem 2012. godine nabavku kamera za opštinu Zvečan, vrednu oko milion evra. Kamere su nabavljene bez tendera, a posao je dodeljen firmi „DBS Konsel security service“.

Detaljnije u vezi sa nabavkom kamera čitajte u vestima: 

Đurić o kamerama za Zvečan: Pitajte nadležne zašto je nabavka tajna. O svom V.D. statusu: I bokalom me zovi, samo me ne razbi

Brnabić o sumnjivoj nabavci kamera: Molila bih za poštovanje prema zaštiti interesa Srba na Kosovu (VIDEO)

Sumnjiva nabavka kamera za Kosovo – moguće poreklo novca za Vulinov stan?

Gde su kamere od 1.000.000 evra? SAP KiM traži pomoć od Rodoljuba Šabića

SAP KiM: Gde su kamere?; Kancelarija za KiM: Odavanje službene tajne krivično delo

Civilna zaštita: Kamere postavljene na Severu Kosova

AP KiM: K. Mitrovica bez kamera na koje je Vulin utrošio gotovo 106.000.000 dinara

Severna Mitrovica: Završena integracija pripadnika Civilne zaštite u kosovske institucije

Kada je tokom kontrole Vulinove imovine Agencija za borbu protiv korupcije utvrdila da on ne može da dokaže poreklo 205.000 evra kojima je kupio stan, sa tim u vezu dovela je ovu javnu nabavku, sumnjajući da je reč o koruptivnom poslu u koji je Vulin umešan.

Novinarka KRIK-a, Jelena Radivojević, stoga je, zahtevom za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, zatražila od Kancelarije za KiM dokumentaciju u vezi sa nabavkom, odnosno informacije o realizaciji nabavke – kopije ugovora sa svim aneksima i dokumenata koji se odnose na isplatu ovog posla, dokaz da su kamere zaista postavljene, ali i kopije svih drugih ugovora sa firmom „DBS Konsel“.

U odgovoru Kancelarije navedeno je da se da tražena dokumentacija nosi oznaku „strogo poverljivo“, te da ne može biti dostavljena.

S obzirom na to da se po Zakonu o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja protiv rešenja Vlade Srbije ne može podneti žalba Povereniku za informacije od javnog značaja, već samo pokrenuti upravni spor, KRIK je u petak podneo tužbu Upravnom sudu.

"Tetka iz Kanade"

Aleksandar Vulin i njegova supruga kupili su u julu 2012. stan i parking mesto u vrednosti od 244.620 evra, piše u ugovoru do koga su došli novinari KRIK-a. Prvu ratu od 40.000 uplatili su u oktobru 2011. i obavezali se da će ostatak novca isplatiti do kraja septembra 2012. godine.

Vulin je, pri prijavljivanju imovine Agenciji, naveo da je stan platio od prodaje imovine, međutim, iznos koji je dobio od prodaje stana nije mogao da pokrije ni prvu ratu.

Agencija je to primetila, te je zahtevala od njega da objasni na koji način je stan plaćen, pogotovo imajući u vidu da je Vulin stan kupio samo mesec dana nakon što je postao narodni poslanik. Ministar je tada potom rekao i da su supruga Nataša i on novac pozajmili od njene tetke iz Kanade.

Nakon što je utvrdila da ne postoje dokazi da je Vulin zaista pozajmio novac, Agencija je sastavila izveštaj i poslala ga Tužilaštvu za organizovani kriminal. U njemu je navela da bi trebalo proveriti upravo nabavku kamera.

Postupak je stajao „u fioci“ skoro dve godine, jer je, kako je navelo tužilaštvo, policija ignorisala njihove zahteve.

Početkom jula ove godine, nakon što su KRIK i „Insajder“ objavili da postoji postupak protiv Vulina, tužilaštvo ga je brzo okončalo. Saopštilo je da nema dokaza da je Vulin počinio bilo koje krivično delo iz njihove nadležnosti.

Službena beleška do koje je došao KRIK pokazuje, međutim, da tužilaštvo nije pozvalo Vulina na razgovor, niti je pronašlo tetku koja mu je navodno pozajmila novac. Prihvatilo je sve dokaze koje je ranije odbacila Agencija, a spornu nabavku nije ni proveravalo.

Slučaj je prebačen Prvom osnovnom tužilaštvu koje je proveravalo samo da li je Vulin prijavio imovinu Agenciji. S obzirom na to da je stan prijavljen kada je kupljen i ovo tužilaštvo je sredinom avgusta zatvorilo slučaj.

Javnost je tako ostala bez odgovora o poreklu 205.000 evra.

KRIKPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.