Krieziu: Plate za septembar samo onima koji su radili

perparim krieziu
FOTO: Ekonomia online

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Portparol Vlade Kosova, Perparim Krieziu, potvrdio je da će samo oni koji su radili dobiti plate za mesec septembar.

U odgovoru za Kallxo, Krieziu je rekao da su za septembar izvršene isplate u javnom sektoru za službenike koji su otišli ​​na posao.

„Za mesec septembar izvršene su isplate u javnom sektoru za službenike koji su otišli ​​na posao i obavljali svoje poslove i obaveze. Mesečna zarada je naknada za rad. U slučajevima štrajkova, ovo pitanje je definisano Zakonom o štrajku“, rekao je Krieziu.

Dok u članu 18 Zakona o štrajku stoji da „U toku trajanja štrajka miruju obaveze iz ugovora o radu“. Takođe, u Zakonu o dopuni i izmenama Zakona o štrajku, član 7, posle izraza „ Ugovor o radu“, dodaje se rečenica „uključujući pravo na plaćanje i obavezu poslušnosti na radu“.

U međuvremenu, šef poslaničke grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimoza Kusari-Ljilja (Kusari-Lila), nakon sednice Predsedništva Skupštine, rekla je da Zakon o štrajku ne predviđa naknadu štrajkačima za dane kada ne rade.

„Zakonom o štrajku je tačno definisano obeštećenje ili nenadoknada, Zakonom o štrajku je predviđeno da radnici, bilo u javnom sektoru, bilo u privatnom sektoru, oni koji su deo proglašenog štrajka, po pravilima predviđenim zakonom, ne dobijaju naknadu za dane koji nisu na radnom mestu“, rekla je Kusari-Ljilja.

Sa druge strane, predsednik cenralnog štrajkačkog saveta SBAShK Rešit Kušaj (Reshit Kushaj) rekao je za Kallxo da čekaju da plate legnu.

„Još nisu legle, ali se očekuje da legnu“, rekao je on.

Čak ni Savez samostalnih sindikata Kosova (BSPK) nema informaciju šta će biti sa platama štrajkača.

BSPK je u subotu, 1. oktobra, na konferenciji za novinare zvanično saopštio da će štrajk, koji je počeo 25. avgusta, biti obustavljen do januara 2023. godine.

Povezane vesti:

Obustavljen štrajk prosvetnih radnika pri kosovskom sistemu do januara 2023.

O suludoj trci vlade i sindikata oko štrajka prosvetaraPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.