Krajem avgusta stupa na snagu sporazum o pravosudnoj saradnji Kosova i Nemačke

Vlade Kosova i Nemačke od 29. avgusta ozvaničiće stupanje na snagu sporazuma o pravosudnoj saradnji u krivičnim pitanjima, saopštilo je danas kosovsko ministarstvo spoljnih poslova. Ovaj sporazum potpisan je 29. juna 2015. godine. 

Međunarodna pravna saradnja u krivičnoj pravdi ima za cilj da potpisnicima sporazuma omogući krivično gonjenje, efikasno suđenje nacionalnih i međunarodnih zločina, kao i suđenje organizovanog kriminala i terorizma.

Pri kosovskom ministarstvu za pravosuđe postoje odeljenja za međunarodnu saradnju koja su, pored institucija na Kosovu, u kontaktima i sa kosovskim ambasadama i konzulatima, ambasadama država, Interpolom, Haškom konferencijom o privatnom međunarodnom pravu i sa svim ostalim institucijama iz oblasti međunarodne pravne saradnje u civilnim i krivičnim stvarima

Kosovo je do sada potpisalo ovakve sporazume sa više država  koje su priznale nezavisnot – Belgijom, Turskom, Makedonijom, Švajcarskom, Hrvatskom.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.