KP o incidentu u Babinom Mostu: Šestočlana grupa napala četvoricu muškaraca

Kosovska policija KP
Foto: KoSSev

U selu Babin Most u opštini Obilić, sinoć je oko 22:30 grupa muškaraca sa Kosova napala drugu grupu mladića i pritom im nanela telesne povrede, saopštila je Kosovska policija u odgovoru za KoSSev, pozivajući se na navode povređenih. RTS je prethodno izvestio o incidentu u Babinom Mostu, navodeći da je grupa srpskih momaka zadobila telesne povrede u napadu grupe Albanaca iz istog sela.

„Četiri muškarca sa Kosova izjavila su da ih je, tokom šetnje glavnim putem u selu, napalo šest muškaraca sa Kosova koje su prepoznali zbog toga što žive u istom selu. Policija je odmah izašla na lice mesta i preduzela potrebne radnje“, saopšteno je iz Kosovske policije u odgovoru za KoSSev.

Navode da je grupi od četiri momaka ukazana medicinska pomoć nakon čega su pušteni kući.

O slučaju je obavešten tužilac po čijem nalogu je otvoren slučaj kao „lakše telesne povrede“, navodi se u odgovoru iz Kosovske policije.

Dežurni hirurg u Zdravstvenom centru u Kosovskoj Mitrovici, dr Ljubiša Milošević potvrdio je za Radio kontakt plus danas da su srpski mladići pušteni na kućno lečenje, te da su stabilno.

Kako je izjavio, oni su primljeni sa kontuzijama glave, grudnog koša i hematomima po celom telu.

Kasno sinoć o ovom slučaju izvestio je RTS, navodeći da je četvoročlana grupa Srba napadnuta od strane šestorice Albanaca, te da je „do napada došlo bez ikakvog povoda“.

„Najpre su ih napali na seoskom putu da bi zatim nastavili sa napadom kada su naša deca krenula da beže prema susednim kućama, kako bi se sklonila. Sustigli su ih i tukli po glavi i stomaku, grudima. Naneli su im povrede, a lekari će da utvrde kog su stepena“, preneo je RTS pozivajući se na navode porodice jednog od povređenih mladića.

Đurić: „Puzeće etničko čišćenje Srba iz Babinog Mosta“

Gostujući u jutarnjem dnevniku RTS-a, direktor Kancelarije za KiM, Marko Đurić, incident je protumačio kao „izraz politike mržnje pojedinih političara iz Prištine“.

Đurić je izjavio da je i prethodno zabeleženo više incidenata u ovom selu usmerenih prema Srbima i srpskoj imovini.

„Ekstremisti su upadali i u školsko dvorište, lokalne vlasti su ometale rekonstrukciju i izgradnju nove škole koju smo hteli da izgradimo, ali ono što je najgore od svega, policija nije kaznila one koji su odgovorni za čitavu seriju incidenata“, rekao je Đurić.

Tvrdi da se sada „nastavlja nešto što je puzeće etničko čišćenje Srba iz Babinog Mosta“.

Kaže da do ovakvih incidenata dolazi zbog toga što je Babin Most na strateški važnom mestu, te da je „albanskim ekstremistima bitno da što više zastraše što više pritisnu Srbe i nateraju ih da se isele“.

Uputio je zahtev međunarodnoj zajednici da bez odlaganja reaguju i intervenišu – tj. KFOR da uspostavi svoje prisustvo u Babinom mostu sve dok ne budu kažnjeni počinioci, jer, kako navodi, „lokalni organi nisu u stanju to da urade“.

Danas će ujedno pomoćnik direktora Kancelarije za KiM, Petar Petković, koji boravi u poseti Leposaviću, obići u Babinom Mostu, četiri srpska srednjoškolca, saopšteno je iz Kancelarije za KiM.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.