KP: Na Jarinju zaustavljen L. J. radi ispitivanja; SL: Uputio se sa sugrađanima na sahranu S. N.

Jarinje stikeri
Ilustracija/FOTO: KoSSev

Kosovska policija zaustavila je danas L. J. na prelazu Jarinje i sprovela ga u južnu Mitrovicu radi ispitivanja, potvrđeno je iz KP za KoSSev. Iz Srpske liste, međutim, tvrde da je on „lišen slobode“  nakon što se sa sugrađanima uputio ka Vrnjačkoj Banji, da bi prisustvovao sahrani Srbina ubijenog u sukobu sa Kosovskom policijom.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever, Veton Eljšani, kazao je za KoSSev da su danas službenici zaustavili na prelazu Jarinje Srbina L. J. (1991.) kako bi bio ispitan.

„Zaustavljen je radi ispitavanja od strane tužioca, nije uhapšen“, rekao je Eljšani.

L. J. je potom sproveden do policijske stanice u južnom delu Kosovske Mitrovice.

Eljšani nije imao saznanja o tome u vezi sa kojim slučajem se konkretno ispituje ova osoba, odnosno da li će biti pušten nakon ispitivanja.

Precizirao je da o tome odlučuje tužilac.

Podsetimo, još od sukoba u Banjskoj zatvoreni su prelazi Jarinje i Brnjak. Saobraćaj je, međutim, obustavljen samo u pravcu ka teritoriji Kosova, ali ne i za one koji su se uputili ka centralnoj Srbiji.

U vezi sa ovim slučajem već se oglasila Srpska lista, navodeći da se „uz ćutanje međunarodne zajednice nastavlja progon srpskog naroda na Kosovu i Metohiji od strane Kurtijevog režima“.

Oni navode da se L. J, čije su pune generalije izneli, kretao ka centralnoj Srbiji kako bi prisustvovao sahrani Srbinu koji je ubijen u sukobu sa Kosovskom policijom u Banjskoj – S. N.

Tvrde da je izvučen iz kolone i lišen slobode, te odveden u nepoznatom pravcu.

„Porodici i prijateljima nije dato nikakvo obrazloženje ovakog ponašanja policajaca na prelazu, niti im je predočen razlog za njegovo lišenje slobode. U ovom trenutku advokat pokušava da sazna gde se nalazi“, dodaju.

Iz Srpske liste konstatuju da je sada „više nego jasno“ da je srpski narod pred očima KFOR-a, EULEX-a, UNMIK-a i „svih lažnih dušebrižnika za ljudska prava ostavljen na milost i nemilost Kurtijevog režima“.

„Ova otmica, i brutalnost Kurtijevog režima očigledno je posledica ćutanja međunarodne zajednice koja sada i bez oklevanja očigledno dozvoljava sve ono što Kurti radi srpskom narodu, a što su do pre nedelju dana činili prikriveno uz lažne pozive Kurtiju da deeskalira situaciju“, navode iz ove stranke.

Sa istim navodima, ali i optužbama na račun Prištine i međunarodne zajednice, u međuvremenu je izašla i Kancelarija za KiM

Podsetimo, u sukobu sa Kosovskom policijom u Banjskoj koji se dogodio 24. septembra stradao je jedan službenik i trojica Srba sa Kosova.

Porodice Srba preuzele su juče njihova tela, nakon što je prethodno završena obdukcija.

Jedan od njih, S. N. će biti sahranjen danas u Vrnjačkoj Banji, a B. M. i I. M. u Leposaviću, javili su juče mediji.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.