Kozarev vraćen sa Jarinja

Dušan Kozarev, zamenik direktora Kancelarije za KiM
Foto: KoSSev

Zameniku direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušanu Kozarevu, nije dozvoljeno da danas poseti Kosovo, navode iz vladine kancelarije.

Kozarev je sa prelaza Jarinje vraćen uz obrazloženje da nije najavio posetu, a iz Kancelarije za KiM navode da neophodnost najave posete zamenika direktora niti pomoćnika direktora nije obaveza preuzeta bilo kojim od sporazuma sa Prištinom postignutih u sklopu briselskog dijaloga.

Ovaj potez Prištine vide kao nastavak „politike provokacija i rušenja mostova saradnje“ i dokaz da „dijalog sa Beogradom nije prioritet“.

„Priština i nakon završetka predizborne kampanje nastavlja da zabranjuje predstavnicima Kancelarije za Kosovo i Metohiju da budu sa svojim narodom u južnoj pokrajini, kršeći najdirektnije na taj način sporazum o slobodi kretanja postignut u okviru briselskog dijaloga,“ poručuju iz Kancelarije za KiM čiji su službenici više puta tokom kampanje za poslednje parlamentarne izbore za Skupštinu Kosova bili sprečeni da uđu na Kosovo.

Srbima na Kosovu poručuju da ne strahuju zbog „pravnog nasilja Prištine“ i uveravaju ih da „država Srbija uvek pronalazi načine da pomogne svom narodu i osigura funkcionisanje svog institucionalnog sistema na Kosovu i Metohiji“.

Reakciju na sprečavanje Kozareva da poseti KiM traže i od EU.

S druge strane, savetnik kosovskog ministra spoljnih polova, Jetljir Ziberaj (Jetlir Zyberaj), rekao je za Gazetu Express da je Kozarev na listi osoba kojima je potrebna dozvola.

„Kozarev je na listi osoba koje ne mogu da uđu na Kosovo bez dozvole. Odabrali su da ne poštuju sporazum, te mu je stoga zabranjen ulaz na Jarinju“, rekao je.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.