Kozarev: Umesto ruševina u Banjskoj do kraja godine natkriven bazen

Danas je u Banjskoj započelo rušenje oronulog i neuslovnog objekta banjskog lečilišta. Radove finansira Republika Srbija iz budžetskih sredstava preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju, a ukupna vrednost radova kada kompletan projekat bude završen se procenjuje na između 6 i 7 miliona evra.  Zemljište na kojem se gradi, ali i budući objekti na njemu, jesu u vlasništvu Eparhije raško-prizrenske, a upravljanje će biti prepušteno lokalnoj samoupravi opštine Zvečan. Procenjuje se da će u novoizgrađenom kompleksu posao moći da dobije oko 120 radnika.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju, Dušan Kozarev, ističe da će u ovoj prvoj fazi radova biti uklonjen stari objekat. Očekuje se da će se do kraja godine na ovom mestu nalaziti natkriven bazen i tzv. vizitorski centar. Oni će koštati nekoliko stotina hiljada evra, a novac će u narednim mesecima obezbediti Vlada Srbije.

"Ono što smo najavili na Vaskrs realizujemo uoči Vidovdana. Srušen je stari neuslovni, u higijenskom i bezbednosnom smislu – opasan objekat banje u Banjskoj i stvaraju se preduslovi da u narednih nekoliko dana, kada se ovaj prostor potpuno očisti i dovede na čistu zemlju na livadu, na kojoj može lepo da se gradi sve iz temelja, sve iz početka, da počnemo realizaciju onoga što je planirano. To je da već do kraja godine, imamo veći, privremeni bazen koji će biti natkriven i prateći vizitorski centar koji neće opsluživati samo ovaj kompleks ovde, u kojem će ljudi moći da se kupaju i da uživaju, već da i dobiju sve informacije u okviru tog vizitorskog centra o istorijatu Banjske, o manastiru. Zajedno sa konakom čija se gradnja privodi kraju uz sam manastir, to će biti jedna funkcionalna zaokružena celina. Uz jačanje saobraćajne i druge prateće infrastrukture planiramo i očekujemo u skorom  vremenskom periodu da u turističkom i privrednom smislu oživimo ovu značajnu destinaciju na Severu Kosova i Metohije," ističe Kozarev.

Kozarev najavljuje da će kompletnim završetkom gradnje onog što je planirano, Sever Kosova i Metohije dobiti  jedan moderan spa i velnes centar.  Plan Kancelarije za Kosovo i Metohiju jeste i da u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije  i nadležnim institucijama, uvrsti ovu banju na listu zvaničnih lečilišta banjskog tipa.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.