Kosovo priznalo 111 zemalja, još pola godine da sačekamo da dođemo do 120

Izvor: Lajmi.net (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Prvi zamenik premijera, Hašim Tači, koji je i kosovski ministar spoljnih poslova učestvuje na III konferenciji ambasadora na Kosovu, na temu "Položaj Republike Kosovo u odnosu regionalne i globalne izazove". 

U svom govoru Tači je  rekao da je cilj konferencije diskusija na teme nivoa kosovske diplomatije i težnji dokle treba da se stigne u srednjeročnom roku.

"Evidentno je da je Kosovo ušlo u novu fazu, zreliju diplomatiju. Ne moramo više da dokazujemo da postojimo. Nemamo potrebu da upoznajemo države sa izjavom o nezavisnosti naše zemlje, kao i da branimo njen legitimitet, zato što je Međunarodni sud pravde već progovorio. Mi smo sada ušli u fazu gde je zemlja postala deo globalnog saveza sa ciljem da se transformiše – od uvoznika bezbednosnih resursa i vojnika NATO-a do onog koji izvozi inicijativu za dijalog i mir. Kosovo kao država ne traži samo priznanje kroz verbalne note, već traži da zauzme zasluženo mesto za velikim stolovima balkanske diplomatije, Evrope i sveta," rekao je Tači.

Zamenik Ministra je rekao da je na početku godine otkrio nekoliko prioritetnih oblasti na kojima ćemo se fokusirati u 2015. i 2016. godini.

"Nekoliko godina nakon nezavisnosti, evidentno je da nam je potrebno da stvorimo pristojnu diplomatsku službu kako bismo odgovorili na međunarodne izazove i naše nacionalne interese. Već nekoliko godina mi smo forkuirani samo na priznanja jer je to veoma važno. Ja, kao i premijer, tokom i nakon nezavisnosti, radio sam sa dvoje ministara kako bismo povećali broj priznanja i sada mogu ponosno da kažem da je Kosovo priznalo 111 zemalja. Tako su priznanja stigla do broja 111, a nameravamo da se približimo broju od 120 priznanja tokom ove i sledeće godine," rekao je Tači. Ali, prema njemu, prioritet nad svim prioritetima ove godine jeste potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.