Kovid fenomen iz Aranđelovca: Probudio se posle 75 dana kome

Dragan Đurović
Foto: Darko Čojić/Novas S

Dragan Đurović (40) iz Aranđelovca, kovid pacijent sa izuzetno teškom kliničkom slikom, proveo je dva i po meseca u veštačkoj komi, a u životu ga je održavao respirator koji je disao umesto njega. Lekari u kragujevačkom Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) za Nova.rs kažu da je Dragan pacijent sa najdužim „stažom’’ na respiratoru sa kojim su se do sada sreli i navode da je virus još jednom pokazao svoju nepredvidivost. Na sreću, Dragan je prebrodio nekoliko kritičnih situacija u kojima je bio na ivici života, a sada mu predstoji dug oporavak posle brojnih komplikacija izazvanih virusom.

Dragan Đurović, četrdesetogodišnji vozač kamiona iz Aranđelovca, izborio se sa teškim oblikom koronavirusa, a u njegovom slučaju kovid 19 je tokom dva i po meseca, koliko je proveo u komi, ispoljio svu do sada poznatu paletu komplikacija. Obostrana upala pluća, otkazivanje bubrega, poremećaj srčanog ritma, povišen pritisak, bile su dijagnoze sa kojima su se lekari intenzivne nege kovid bolnice C2 u Kragujevcu, nadljudskim naporima danonoćno borili.

Zbog ležanja u dugotrajnoj komi, Draganu su atrofirali i svi mišići, pa sada ponovo uči da hoda, a ovaj nekada krupan čovek i ‘’ljudina’’ od 120 kilograma, spao je na svega 70. Lekari tvde da je ‘’najgore prošlo’’ i da je sada pred njim dug period rehabilitacije kako bi povratio nekadašnje zdravlje i snagu.

Mašine su radile umesto pluća i bubrega

Klinička slika i tok bolesti Dragana Đurovića, za lekare UKC-a je jedna od najtežih sa kojom su se do sada sreli, kažu za Nova.rs anesteziolozi dr Nenad Zornić i dr Milan Cvetković, članovi medicinskog tima koji su od prvog dana lečili Dragana.

Navode da je on, kao mlađi pacijent, primljen sa srednje teškim oblikom bolesti i da u početku ništa nije nagoveštavalo da će doći do ozbiljnih komplikacija. Međutim, virus je progresivno napadao organizam, pa je Dragan za samo nekoliko dana, od maske sa kiseonikom, morao da bude priključen na mehaničku ventilaciju.

Jedna za drugom ređale su se komplikacije, a ubrzo su mu otkazali i bubrezi. Lekari su mašinama kupovali vreme za Draganov život, a skoro mesec dana ovaj četrdesetogodišnjak bio je na hemodijalizi, koja je u pojedinim danima trajala i po 20 sati.

Sagovornici Nove.rs ističu da je tokom 75 dana veštački izazavne kome, Draganov život više puta bio na ivici, ali da nijednog trenutka nisu odustajali od borbe. Zbog progresivnog prodora virusa na pluća, lekari su mu ugradili i privremenu traheokanilu, kako bi kiseonik sa respiratora brže i lakše dolazio do pluća.

Zahvaljujući pravovremenim intervencijama lekara, ovaj pacijent je ,,pregurao’’ sve krize i sada samostalno diše.

„Kiseonik je bio osnovni lek, za koji slobodno mogu da kažem da mu je spasio život. Virus je u najtežem obliku zahvatio pluća, njegov snimak je, narodski rečeno, bio potpuno beo, što je u medicini izuzetno ozbiljna i kritična situacija. Mašina je disala umesto njega više od dva meseca, a protok kiseonika držali smo na maksimumu kako bi svi organi mogli da funkcionišu’’, pojašnjava doktor Zornić kako je tekla ova borba za život.

Draganu su tokom veštačke kome otkazivali vitalni organi, ali su ga mašine održavale u životu sve dok njegova pluća i bubrezi nisu povratili prirodni rad. Bio je pod stalnim nadzorom medicinskog tima, koji su činili anesteziolozi, kardiolozi, nefrolozi i klinički farmakolog. Oni su postepeno smanjivali doze kiseonika sve do trenutka, dok nije samostalno prodisao i na kraju se probudio iz kome.

Dragan Đurović iz Aranđelovca Foto: Darko Čojić
Nije verovao u virus, ne zna gde se zarazio

Koronavirus je ‘’prepolovio’’ nekada zdravog i snažnog vozača kamiona iz Aranđelovca. Dragan Đurović je, zahvaljujući požrtvovanosti lekara, prebrodio najkritičnije trenutke tokom bolesti, a za medije je kratko izjavio da nije verovao u virus i zahvalio se lekarima što su mu spasili život.

„Nisam verovao da ovaj virus uopšte postoji. Sada samo mogu da se zahvalim osoblju bolnice što su imali razumevanja za sve, pa i mene. Svima preporučujem da se vakcinišu i čuvaju”, poručio je Dragan iz bolničke sobe.

Njegovu izjavu potvrđuju i lekari, pojašnjavajući da je Dragan kao vozač kamiona dosta putovao, te da se kao neko ko nije verovao u virus nije ni čuvao, niti tačno zna gde se zarazio. Ipak, navode da je kompleksno i multidisciplinarno lečenje u slučaju ovog pacijenta dovelo do pozitivnog ishoda i nadaju se njegovom oporavku.

„Za potpuni oporavak pre svega je potrebno vreme, ne možemo da očekujemo da za pet dana bude sve završeno. Zbog atrofije mišića sigurno će mesecima trajati fizikalne terapije koje već sada daju prve rezultate. Najbitnije od svega je da su najkritičniji momenti prošli“, kaže dr Zornić.

Njegov kolega anesteziolog, dr Milan Cvetković, objašnjava da je dosadašnja praksa pokazala da „u koroni nema pravila“, te da ne može da prognozira kako će se kod Dragana dalje „ponašati“ pluća i bubrezi.

„Sve je neizvesno, nama se sada javljaju pacijenti sa tegobama na plućima, koji su pre nekoliko meseci preležali koronu sa lakšom kliničkom slikom i bez respiratora. Ne možemo da prognoziramo da li će posle dugotrajne mehaničke ventilacije biti nekih posledica, ali se iskreno nadamo i verujemo da će kod Dragana cela ova bolest biti samo jedna mračna strana sna i da će se kao mlad čovek u potpunosti oporaviti“, rekao je dr Cvetković.

U bolnici duže od tri meseca

Dragan Đurović (40) primljen je u bolnicu 2. februara sa pozitivnim PCR nalazom i od tada je krenula borba lekara za njegov život. Još uvek je u jedinici intenzivne nege, ali je danas njegov PCR rezultat negativan. Lekari mu sada pomažu da povrati motoriku posle teške atrofije mišića, a svakodnevno mu pružaju i stručnu psihološku podršku zbog šoka koji je doživeo posle buđenja iz kome.

Tromesečna borba za život bila je teška i za medicinsko osoblje i za Dragana, a naši sagovornici podsećaju da su podjednakim zalaganjem istovremeno lečili i stotine drugih pacijenata u kovid bolnici.

Zbog toga apeluju na sve da se vakcinišu, jer je to jedini način da se spreče teške kliničke slike i pobedi virus.

Nova.rs

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.