Ministarstvo zdravlja: Na Kosovu povećan broj slučajeva meningitisa

FOTO: Kosovsko ministarstvo zdravlja/Fejsbuk

Kosovsko ministarstvo zdravlja upozorilo je na povećan broj slučajeva meningitisa i apelovalo na građane da budu oprezni. Upozoravaju da se ova bolest može tretirati samo u bolnici.

U cilju prevencije različitih infekcija, pozivajući se na izveštaj Instituta za javno zdravlje, iz ovog ministarstva zahtevaju povećanu budnost u pogledu kontinuirane kontrole vode za piće i njenog hlorisanja, kao i pojačane kontrole vode bazena.

Dodaju i da je na osnovu izveštaja Univerzitetske klinike u Prištini, povećan broj slučajeva meningealnog sindroma tokom jula i avgusta, u odnosu na isti period prošle godine.

„Meningitis može pogoditi svakoga ko dođe u kontakt sa agensom, ali određene starosne grupe su u većoj opasnosti. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, meningitis najviše pogađa mlade ljude jer imuni sistem mladih, uglavnom novorođenčadi, dece i tinejdžera, nije dovoljno razvijen da se bori protiv agensa“, navode iz kosovskog ministarstva zdravlja.

Ističu da su uzrok meningealnog sindroma bakterijske i virusne infekcije, a kao način širenja zaraze, navode da mogu biti bazeni, mesta za osveženje, kao i kontaktna i voda za piće.

Iz ovog ministarstva poručuju da su neki od simptoma ove bolesti slični simptomima običnog gripa, ali se, upozoravaju, pogoršavaju u vrlo kratkom vremenskom periodu, te se meningitis može pojaviti odmah ili u roku od tri do sedam dana nakon infekcije.

„Simptomi bolesti su povraćanje, vrtoglavica, visoka telesna temperatura, bol u mišićima, osetljivost na svetlost, glavobolja, konfuzija, hladni udovi, kožni osip“, navode iz ovog ministarstva, dodajući ujedno da deca mogu imati simptome kao što su otežano disanje, iritacija i dugotrajno plakanje, gubitak koncentracije i nedostatak apetita.

„Čim primetite gore navedene simptome ili otežano zdravstveno stanje, odmah se konsultujte sa lekarom“, apeluju iz kosovskog ministarstva zdravlja, naglasivši da se meningitis može tretirati samo u bolnici.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.