Kosovsko ministarstvo finansija: Izmena opštinskih budžeta pre transfera novca; Božović: I budžet je političko pitanje

Bez usvajanja revidiranog budžeta u skupštinama opština na Severu Kosova, Ministarstvo finansija u Prištini neće dozvoliti korišćenje sredstava koje pripadaju tim opštinama iz budžeta Kosova, rekli su za agenciju "Beta" zvaničnici iz tog ministarstva.

"Članom 62, stav 5 Zakona o upravljanju javnim finansijama se predviđa da ukoliko skupština opštine ne uspe da usvoji budžet za novu fiskalnu godinu i ne preda ga ministru do 1. marta, onda se ne može izvršiti nijedna transakcija na ime te opštine do trenutka kada usvoji i preda ministru (finansija) ta dokumenta (budžet)," rečeno je agenciji "Beta" u službi za odnose sa medijima Ministarstva finansija.

Vlada Kosova smatra da četiri opštine sa srpskom većinom na Severu Kosova nisu usvojile budžete shodno uredbama Ministarstva finansija i zakonima koji su na snazi na Kosovu.

Iz tih opština tvrde da su budžeti u skladu sa zakonom, a da Priština vrši pritisak da se u budžet uključe i zdravstvo i prosveta, što neće biti učinjeno pre eventalnog dogovora srpskih i kosovskih zvaničnika u Briselu.

Četiri opštine su usvojile budžete u iznosu od oko 70 miliona evra, dok im je prema propisima na snazi na Kosovu pripadalo nešto više od osam miliona evra.

Prema Zakonu o upravljanju javnim finansijama, predviđeno je da vladin grant za opštine iznosi 10 odsto od ukupnog iznosa budžeta Kosova, što je 168 miliona evra za finansiranje svih opština na Kosovu.

Budžet Kosova je 1,682 milijardi evra.

U Prištini navode da su svojim odlukama o budžetu četiri opštine na Severu tražile oko 47 odsto budžeta namenjenog za sve 33 opštine na Kosovu.

Prema zakonskim odredbama, osnov za izračunavanje vladinog granta za svaku opštinu je broj stanovnika i površina opštine.

Pošto su Srbi sa sSevera Kosova bojkotovali popis stanovništva od 2013. godine, Vlada Kosova je prema preporuci Kosovske statističke agencije prihvatila da na tom delu živi oko 45.000 stanovnika, što je 2,5 odsto građana Kosova. 

"I budžet je političko pitanje"

Predsednica SO Severna Mitrovica, Ksenija Božović, rekla je da Priština nema zakonsku osnovu da raspusti četiri skupštine opštine na Severu Kosova.

"Skupštine su usvojile u zakonskom roku budžet i postoje dve zakonske odluke vezane za budžet, te ni u kom slučaju ne postoji zakonski okvir za tako nešto," rekla je Ksenija Božović agenciji "Beta".

Prema njenim rečima, skupštine mogu da budu raspuštene ukoliko budžet nije usvojen, pa su pretnje iz Prištine političkog karaktera. 

"Mi smo budžet usvojili, ali kao i sve ostalo i budžet je postao političko pitanje koje će morati da se reši na relaciji Beograd-Priština," rekla je Ksenija Božović. 

Ona je rekla da pitanje prosvete i zdravstva mora da se reši na pregovorima u Briselu, a da te oblasti treba da budu regulisane preko Zajednice srpskih opština, čije je osnivanje predviđeno Briselskim sporazumom. 

Predsednik Privremenog organa i gradonačelnik Leposavića, Dragan Jablanović, rekao je agenciji Beta da su četiri opštine sa Severa Kosova usvojile predloge budžeta za 2015. godinu u septembru prošle godine, a da su 30. oktobra na sednicama skupština opština usvojeni i revidirani predlozi budžeta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.