RSE: Kosovskim železnicama na Severu upravlja Srbija

Pruge voz
Foto: RLE

Izvor: Radio Slobodna Evropa, redakcija na albanskog (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran, izdanje od subote)

Iako je započelo sprovođenje projekata obnove i modernizacije železnice, Kosovo i dalje ne upravlja železničkom prugom severno od Mitrovice.

Železnička linija koja povezuje Kosovo sa Srbijom je pod upravom Srbije i srpskih paralelnih struktura u Severnoj Mitrovici, kažu nadležni organi iz železnice Kosova.

Agron Tači (Agron Thaçi), izvršni direktor „Infrakos-a“, kompanije koja upravlja železničkom infrastrukturom, kaže za RSE da železnička linija na Severu Kosova zahteva brzo rešenje.

Tehnički je ta železnička linija, dodaje Tači, u redu, ali njom ne upravljaju kosovske vlasti.

„Mi upravljamo do Južne Mitrovice, do mosta na Ibru, dok ostatkom upravlja jedna srpska kompanija, a mi trenutno nismo odgovorni za rad. On rade bez bilo kakvog sporazuma ili uredbe.“

„Nadamo se da će se 2020. godine to pitanje rešiti tako da možemo da preuzmemo i upravljanje i administraciju tog dela železnice, budući da nema smisla da imamo našu policiju i naše carinike u Donjem Jarinju, a da zatim pustimo da drugi voz prođe bez ikakve dozvole, bez saglasnosti vlasti zemlje“, kazao je Tači.

Tači dodaje da su oni kontinuirano podnosili zahtev Vladi Kosova da pronađe rešenje za upravljenje ovim delom železnice, jer ona pripada Kosovu.

Prema njegovim rečima, železnička pruga na Severu trebalo bi da bude jedna od tema razgovora u dijalogu između Kosova i Srbije u Briselu.

Radio Slobodna Evropa pokušao je da stupi u kontakt sa zvaničnicima kosovske Vlade i bivšim predstavnicima pregovaračkog tima u razgovorima između Kosova i Srbije, međutim, nisu dobili odgovor.

Dijalog o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije, koji se odvijao uz posredovanje Evropske unije, obustavljen je krajem 2018. godine, kada je kosovska vlada koju je vodio Ramuš Haradinaj uvela taksu od 100 odsta na robu iz Srbije, zbog, kako je tada rečeno, destruktivne politike koju je Srbija vodila prema Kosovu.

Iz tog razloga, Srbija je odbila da se vrati za pregovarački sto, dok je Kosovo odbilo da ukine takse.

Sadulah Avdiju (Sadullah Avdiu) profesor na predmetu „Projektovanje železnica“ na Građevinskom i arhitektonskom fakultetu, kaže za Radio Slobodnu Evropu da su ulaganja u železnice milionska i da su Kosovu potrebni investitori.

Ali, kako kaže, niko ne bi ulagao u železnice zatvorenog tipa, pa bi, prema njegovim rečima, trebalo naći rešenja za međunarodnu železničku liniju sa Srbijom koja se povezuje iz Severne Mitrovice.

„U stanju u kom je sada železnica, ona nije funkcionalna, daleko je od onoga što se naziva funkcionalnim, ali je trebalo da se investira. Investicije su velike i nije poznato koliko je Kosovo u stanju da uloži sopstvena sredstva”, kaže on.

„Ali teško je naći drugog investitora koji bi uložio u zatvorenu železnicu, tako da mora postojati rešenje za međunarodnu liniju koja će se povezati sa Srbijom. Srbija je rešila železnički saobraćaj 8. koridorom, sve dok međunarodna zajednica bude to dozvoljavala  železnički prevoz na Kosovu, ostaće izolovanog tipa“, kaže Avdiju.

Trenutno na Kosovi postoje redovne železničke linije za unutrašnji prevoz – Priština-Peć, Đeneral Janković-Kosovo Polje i obrnuto.

Dok za međunarodni prevoz, kosovske železnice imaju jednu redovnu liniju – „brzi voz“, koji saobraća jednom dnevno na relaciji Priština-Skoplje-Priština.

Sanacija železnice

Kosovo je sada uključeno u projekte modernizacije železnica, investicije koje su deo odobrenog investicionog paketa na Samitu o Zapadnom Balkanu u Beču u avgustu 2015, kao deo šire agende Evropske unije za promovisanje povezanosti u regionu i povezanosti sa EU.

Železnička pruga koja kroz Kosovo prolazi između Severne Makedonije i Srbije dugačka je 250 kilometara, od čega je 148 kilometara na Kosovu, a ostatak je u Severnoj Makedoniji i Srbiji.

Sanacija železničkih pruga na Kosovu, kako kaže izvršni direktor „Infrakosa“, Agron Tači, počela je ove godine i očekuje se da će biti završena 2021. godine.

„Ove godine potpisali smo prvi ugovor i započeli radove za segment Kosovo Polje-Đeneral Janković sa 65 kilometara rehabilitacije i modernizacije ovog segmenta. Paralelno sa tim, počeli smo pripremu drugog segmenta i početkom sledeće godine imaćemo kompaniju za ovaj segment kako bi se radovi nastavili. Očekuje se da će prvi segment trajati dve godine, a drugi će trajati godinu i po“, kaže Tači.

Završetkom projekta obnove železnica na Kosovu, navodi Tači, Kosovo će imati železnicu koja će odgovarati standardima EU i biće deo regionalne železničke mreže i šire.

Brzina vozova, zbog tehničkih uslova na trenutnim linijama, kreće se do 50 kilometara na sat, a sa obnovljenim železnicama vozovi će saobraćati i do 150 kilometara na sat.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.