Kosovski Vrhovni sud vratio meru suspenzije u slučaju hidroelektrane „Brezovica“

FOTO: Koha

Izvor: Koha (tekst je izvorno preveden sa albanskog osim naslova koji je adaptiran)

Vrhovni sud je ponovo sproveo meru suspenzije povodom slučaja hidroelektrane „Brezovica“, saopštile su nevladine organizacije.

GAIA i GLPS su na konferenciji za novinare ukazali na to da je Vrhovni sud ukinuo odluku Apelacionog suda u kojoj se navodi da je obustava rada hidroelektrane protivna javnom interesu.

Arben Fetahu iz GLSP-a, rekao je da je presuda Vrhovnog suda velika pobeda za građane Štrpca, govoreći da nisu predali tužbu samo protiv dozvole za hidroelektranu „Brezovica“.

„To je jedina dozvola koju smo do sada dobili od Ministarstva životne sredine, iako već skoro godinu dana tražimo dozvole za hidroelektrane u Štrpcu, odnosno Šari, Štrpcu i Viči“, rekao je on.

Fetahu je dalje rekao da su dozvole i drugi akti Ministarstva dati uz očigledno kršenje ustavnog prava građana i da je to dokaz ukidanja svih dozvola.

U međuvremenu, Mevljude Skuroši (Mevlude Skuroshi) iz GAIA Kosovo je rekla da podržavaju odluku Vrhovnog suda i ukazala na ćutanje Ministarstva životne sredine po ovom pitanju.

Nevladine organizacije pozvale su građene da prate sprovođenje ove odluke i poručile da se, ukoliko ona ne bude sprovedena, preduzmu dalji zakonski koraci.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.