Kosovski Telekom nastavlja da plaća 125.000 evra mesečno, dok u potpunosti ne primeni kod +383

plus 383

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Kosovska služba za reviziju otkrila je da kosovski Telekom nije uspeo u potpunosti da primeni državni kod mobilne telefonije +383 zbog loše alokacije sredstava.

U izveštaju se navodi da je kompanija za usluge Monaco Telekoma za 2019. i 2020. godinu, platila iznos od 3.960.103 evra i RAEPC-u platila kaznu od 55.000 evra.

Do primene državnog koda, Telekom će i dalje nastaviti da plaća mesečno 125.000 evra.

„Regulatorno telo za elektronske i poštanske komunikacije (RAEPC) za primenu državnog koda (+383) koje je postavila Međunarodna telekomunikaciona unija, odlučilo je da najkasnije do 1. juna 2018. državni kod mora biti u potpunosti implementiran geografski +383 i da se ukinu svi ostali kodovi (+377, +381 i +386), koje koriste mreže fiksne i mobilne telefonije i do 31. decembra 2018. godine, primena državnog mobilnog koda mora biti završena“, kaže se u izveštaju Telekoma za 2020. godinu.

Kosovska služba za reviziju otkrila je da je razlog za nepoštovanje regulativnih obaveza za punu implementaciju državnog koda +383 bilo produženje pregovora, uključujući ugovor o održavanju kao preduslov za implementaciju koji povećava troškove, loša alokacija sredstava kao i potom stvorena finansijska situacija u kompaniji.

„Tehničko odeljenje je u januaru 2017. godine započelo tehničke pripreme za realizaciju koda +383 i uspelo je da ga delimično realizuje. Međutim, deo unutrašnjih tehničkih operacija koje obavljaju proizvođači opreme, još uvek nije izvršen. Kompanijska mobilna mreža izgrađena je sa NOKIA uređajima i promene na njima mora da vrši isključivo ovaj operater/proizvođač. Budući da je Telekom zavisan od ovog proizvođača, pored konfiguracije opreme, proizvođač/operater je to uslovio i dodatnim ugovorima o održavanju infrastrukture, zameni nekih mrežnih elemenata i postavio vrlo visoku cenu koja je za kompaniju bila nepristupačna“, kaže se u izveštaju revizora.

Kompanija više od tri godine zaredom pregovara o smanjenju cena sve dok se ne postigne povoljna cena za obe strane. Kako su se pregovori nastavljali, početno stanje infrastrukture se gotovo u potpunosti promenilo i bila su potrebna ulaganja u novu tehnologiju.

Takođe, kao rezultat finansijskih poteškoća sa kojima se suočio kosovski Telekom, 2021. godine je otkazan tender u vezi sa ovim pitanjem. Štaviše, prema zvaničnicima kompanije, od trenutka potpisivanja ugovora sa operatorom/proizvođačem NOKIA, biće potrebna najmanje jedna godina za primenu državnog koda, navodi se u izveštaju.

Nepotpuna primena državnog zakona +383, prema revizoru, uticala je na kompaniju da nastavi da koristi državni kod Monaka, da sledi kaznene mere RAEPC-a i da ne ispunjava regulatorne obaveze kompanije.

Takođe su preporučili odboru direktora da osigura da što pre u potpunosti primeni državni kod Kosova. Kosovski Telekom trpi mesečnu kaznu u iznosu od 5 hiljada evra od Regulatornog tela za elektronske komunikacije i poštu (RAEPC), jer još uvek nije uspeo da u potpunosti primeni kod +383.

Državni telefonski kod dodeljen je Kosovu krajem 2016. godine, dok je 2019. bilo predviđeno da ga u potpunosti primene svi lokalni operateri.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.