Kosovski Srbi se usprotivili prijemu Kosova u UNESCO

Srbi u Gračanici i Severnoj Mitrovici usprotivili su se danas prijemu Kosova u UNESCO. Sa protestnih skupova poručili su da se Srbima na taj način oduzima identitet.
 
Oko stotinak građana okupilo se danas u porti manastira Gračanica, koji  se nalazi na UNESCO-voj listi svetske kulturne baštine, kako bi poručili da se ne slažu sa tim da Kosovo bude primljeno u UNESCO.  Protest je počeo  simbolično u 12:44,  podsećajući na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koja je još uvek na snazi. Okupljeni su nosili fotografije spaljenih crkava i manastira i parole na engleskom jeziku – "NE KOSOVO U UNESCO".  Učesnici skupa zapalili su 175 sveća za, kako su kazali, 175 srušenih crkava i manastira na Kosovu.
 
Gradonačelnik Gračanice, Vladeta Kostić, kaže  da oni koji su pre desetak godina pokušali da unište srpsku kulturnu baštinu na Kosovu, danas ne zaslužuju da se brinu o njoj.
 
Direktor Doma kulture u Gračanici,  Živojin Rakočević, smatra  da  prijem Kosova u UNESCO predstavlja  gubljenje svakog prava nad kulturnim, duhovnim i kulturološkim bogatstvom Srba, a da su kosovske svetinje, tema, o kojoj se ne može razgovarati u bilo kojoj međunarodnoj instituciji.
 
"Unesko znači da mi gubimo pravo strateljstvo, nad onim što nam je najvažnije i da mi nismo sposobni da živimo sa tim, nego nam trebaju oni da se staraju o tome koji su to rušili, To je vrhunac poniženja i to je jedan od tri najveća poraza u našoj istoriji," rekao je Rakočević.
 
Protesni skup protiv prijema Kosova u UNESCO održan je i u Severnoj Mitrovici. Oko dve hiljade građana i studenata poručilo je da se eventualnim ulaskom Kosova u UNESCO srpskom narodu oduzima identitet.
 
Predstavnik studenata Milan Savić poručio je da "oni koji su nas bombardovali i oteli naše Kosovo, koji traže da promenimo svest, sada nameravaju da Srbiji i srpskom narodu otmu pravo na istorijiu, kulturu i identitet".
 
"Imaju nameru da Pećka Patrijaršija, Visoki Dečani, Gračanica, Banjska postanu za Srbiju i srpski narod inostranstvo. Da li je ikada nekome postavljeno tako užasno i cinično pitanje? Kako je moguće da jedna Francuska podržava ulazak tzv. nezavisnog Kosova u UNESCO? Kako bi se osećali naši prijatelji kada bi im neko spalio Notr Dam, a onda tvrdio da je to njegova kulturna baština?" – zapitao je Savić.
 
Ministarstvo spoljnih poslova Kosova saopštilo je juče da su  preko trideset štampanih, elektronskih i onlajn medija sa Kosova poslali pismo generalnoj direktorici  UNESCO-a, Irini Bokovoj, kojim podržavaju učlanjenje Kosova u ovu organizaciju. Pismo su, kako se navodi u saopštenju, potpisali vlasnici, urednici ili novinari svih zajednica koje žive na Kosovu.
 
Na ovo su reagovali Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije koji su poručili da nemaju saznanja da je bilo ko od srpskih medija, njihovih vlasnika, urednika ili novinara potpisao ovo pismo niti da je bilo ko nijednom od tridesetak srpskih privatnih medija uputio pismo takve sadržine.
 
Iz ovih Udruženja podsećaju da sama pomisao i ideja da novinari i mediji potpisuju peticiju za članstvo Kosova u UNESKO znači političku aktivnost i svrstava novinare u političke radnike što sa stanovišta novinarske profesije nije prihvaljivo, a kosi se i sa principima organizacije kao što je UNESCO.
 
Glas Amerike došao je danas do tog pisma u kome se vidi da ni jedan predstavnik niti novinar srpskih privatnih medija nije potpisao to pismo koje sadrži 30 potpisa vlasnika, direktora, novinara i urednika  sa Kosova,  među kojima su deset iz javnog servisa Kosova Radio televizije Kosovo, a jedna od potpisnika je i Snežana Ćoraj urednik srpske redakcije Radio televizije Kosovo.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.