Kosovski Savet za štampu i EU: Uskoro konkurs za najbolju novinarsku istraživačku priču za 2014.

Danas je u Severnoj Mitrovici kosovski Savet za štampu, u saradnji sa Kancelarijom za EU, predstavio konkurs za izbor najbolje novinarske istraživačke priče na Kosovu za 2014. godinu. Konkurs je objavljen 16. marta i trajaće do 15. aprila, dok novinari koji žele da se prijave za ovu nagradu, detaljna uputstva mogu da preuzmu sa sajta www.presscouncil-ks.org. Tri najbolje novinarske priče, po oceni žirija, biće nagrađene novčanom nagradom od tri do pet hiljada evra.

"Nagrada EU za istraživačko novinarstvo ima za cilj da istakne i promoviše izuzetna dostignuća istraživačkih novinara, kao i da unapredi vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarsta u zemljama Zapadnog Balkana," naveli su danas predstavnici kosovskog Saveta za štampu.

Nagradu je ustanovio Generalni direktorat za proširenje Evropske komisije u skladu sa Strategijom za proširenje EU koja prepoznaje izraženu potrebu za obezbeđivanje slobode govora u medijima, kao i za podršku istraživačkom novinarstvu.

Procesom dodele nagrade upravlja regionalno partnerstvo organizacija civilnog društva pod vođstvom Mirovnog instituta iz Ljubljane, a koje je za ovaj zadatak odabrala Evropska komisija. Evropska komisija će nadgledati i odobravati svaki važan korak u procesu dodele nagrade, a partner na Kosovu je Savet za štampu Kosova. 

Pored Saveta za štampu Kosova, u žiriju su i Albanski medijski institut iz Tirane, Media centar iz Sarajeva, Makedonski institut za medije, Crnogorski institut za medije, Novosadska škola novinarstva i Platforma24 iz Istanbula.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.