Kosovski poslanik o sudijama i tužiocima: Nisu zakletve nego izjave, vreme će pokazati rade li za "državu Kosovo"

Posle poslanika Srpske radikalne stranke, te Srpske napredne stranke – i kosovski poslanik, Korab Sejdiu – javnosti je preneo tekst zakletve, odnosno "statusno neutralne izjave" srpskih sudija i tužilaca. Ova verzija dostavljena mu je, navodi, iz kabineta kosovskog presednika. Integrisani su u pravosudni sistem "Republike Kosovo" potpisivanjem izjave, a ne polaganjem zakletve i napravljene su "velike i bolne koncesije" za njihovu integraciju – tvrdi ovaj poslanik Skupštine Kosova.

Sejdiu je na svom Fejsbuk nalogu objavio fotografije dekreta o imenovanju i, kako se na jednom od dokumenata navodi, "izjavu po imenovanju u kosovsko sudstvo".

Sadržaj ove izjave za integraciju sudija i tužioca identičan je onom koji je u Beogradu iščitao Sejdiuov srpski kolega, zamenik šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke, Vladimir Orlić.

Izjava, ističe dalje Sejdiu, ne sadrži nigde termin "Republika Kosovo", ili "Ustav Republike Kosovo":

"Već se, između ostalog, pominju samo Kosovo, zakonodavstvo Kosova i dogovoreni zaključci o procesu integracije. Prema tome, ni na koji način sudije i tužioci ne izražavaju svoju lojalnost državi Kosovo."

Zato će, dodaje, vreme pokazati da li su sudije i tužioci "zaista integrisani u pravosudni sistem Republike Kosovo" i da li će "raditi za ovu zemlju", zaključio je. 

Kosovski poslanik se oglasio istog dana kada su srpske sudije po prvi put počeli da rade na svojim radnim mestima u okviru sistema "Republike Kosovo", a nakon što su i zvanično integrisani u ovaj pravosudni sistem. O tome čitajte u posebnoj vesti. 

Pročitajte još: 

Zakletva, statusno neutralna izjava, penzija, plata, sintagma, interes Srba…

Brnabić: Integracija srpskih državnih sudija i tužilaca u kosovsko pravosuđe maestralno urađeno

Srpske sudije i tužioci položili zakletvu. Tači: Pozdravljam spremnost da se integrišete i radite u skladu sa zakonima Kosova

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.