Kosovski MUP: Za nedelju dana izdato preko 13.000 nalepnica

Foto: Kosovska policija

Izvor: Ekonomia Online (Tekst je izvorno preveden sa albanskog, osim naslova koji je adaptiran)

Prošlo je punih nedelju dana od dogovora postignutog u Briselu između Prištine i Beograda po pitanju registarskih tablica. Početak primene ovog sporazuma počeo je u subotu 2. oktobra, kada su uklonjene barikade i Specijalne jedinice kosovske policije. Nakon toga, trupe KFOR-a stacionirane su na prelazima i ostaće tamo dve nedelje u skladu sa dogovorom.

Postignutim sporazumom počela je primena sistema korišćenja stikera, pomoću kojih građani Kosova i Srbije prikrivaju oznake na registarskim tablicama.

U vezi sa poštovanjem ovog sporazuma, Ferdinand Nikola (Nikolla), politički savetnik ministra unutrašnjih poslova Đeljalja Svećlje (Xhelal Sveçla) izjavio je:

„Sprovođenje sporazuma napreduje veoma dobrom dinamikom i potražnja za stikerima je velika. U periodu od 4.do 8. oktobra na Kosovu je iz Centra za registraciju vozila izdato 3,863 stikera, dok je na prelazima izdato 9,430. Što je ukupno 13,293 stikera“.

On je dalje izjavio da je u pogledu bezbednosti situacija na prelazima mirna.

„Nije prijavljen nijedan incident i sve je u redu kako sa kretanjem ljudi tako i robe“, izjavio je Nikola.

Upitan šta će se dogoditi nakon odlaska KFOR-a sa dva prelaza Jarinje i Brnjak, savetnik ministra Svećlje je izjavio da će sve biti sprovedeno u skladu sa sporazumom.

Podsetimo, da je uspostavljanje reciprociteta srpskih registarskih oznaka od strane Kosova 20.septembra 2021 godine, izazvalo brojne reakcije. Lokalni Srbi blokirali su put kamionima u znak protesta zbog odluke Vlade Kosova.

Specijalna jedinica kosovske policije takođe je bila prisutna na ova dva prelaza, obezbeđujući protest.

Nekoliko dana nakon uspostavljanja mere reciprociteta i postavljanje barikada na putu, na ovim prelazima, u Zubinom Potoku i Zvečanu došlo je do napada na Centre za registraciju vozila.

Ovo su glavne tačke postugnute sporazumom u Briselu između Prištine i Beograda o registarskim tablicama:

– 2. oktobra će od 8.00 do najkasnije 16:00 Specijalne jedinice kosovske policije napustiti prelaze Jarinje i Brnjak. Istovremeno će biti otklonjene barikade na putevima. KFOR će biti raspoređen na prelazima Jarinje i Brnjak pre početka sinhronizovanog povlačenja Specijalnih snaga i barikada i ostaće tamo dve nedelje kako bi obezbedio okruženje i omogućio slobodu kretanja.

– 4. oktobra u 8:00 ujutru počeće primena režima stikera, kojima će građani Kosova i Srbije prekriti svoja državna obeležja na registarskim oznakama.

– Biće sastavljena radna grupa Beograda i Prištine, koju će predvoditi predstavnici EU, kako bi se pronašlo konačno rešenje oko registarskih tablica. Prvi sastanak ove grupe biće održan 21. oktobra 2021 godine u Briselu. U roku od šest meseci od prvog sastanka, radna grupa će predstaviti nalaze za konačno rešenje predstavnicima dijaloga Beograda i Prištine.

O krizi na Severu Kosova, kao i svim dešavanjima i reakcijama koje su je pratile čitajte na našoj tematskoj stranici: Tablice 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.