Kosovski ministar u Preševu i Bujanovcu o saradnji u obrazovanju na albanskom jeziku

Kosovski ministar obrazovanja, nauke i tehnologije, Arsim Bajrami, posetiće danas Bujanovac i Preševo, kao i škole u ovim opštinama, kako bi "razmotrio mogućnosti saradnje u obrazovanju na albanskom jeziku“, saopšteno je iz ovog ministarstva. Sastanak kosovskog ministra obrazovanja sa Albancima iz Preševske doline u vezi sa obrazovanjem sledi, međutim, nakon što je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, početkom aprila u Briselu, na bilateralnom sastanku sa predstavnicima Evropske unije i zvanično pokrenula pitanje obrazovanja Albanaca iz južne Srbije u dijalogu sa Srbijom. 

Pročitajte još: 

Musljiju u Gnjilanu zatražio sprovođenje svih tačaka Rezolucije o Albancima na jugu Srbije

Tahiri u Briselu: o sporazumima sa BG, novom graničnom prelazu i knjigama na albanskom za Albance iz Preševa

"Bajramija će dočekati u sedištu Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu, gde će se sastati sa predsednikom Saveta, gospodinom Jonuzom Musljiju. Takođe, ministar će posetiti opštinu Bujanovac i srednju školu "Sezai Suroi" u ovoj opštini," navodi se u saopštenju i dodaje da će Bajrami posetiti i opštinu Preševo, a zatim i osnovnu školu "9. maj" u ovoj opštini.

Najavljeno je da će se kosovski ministar sastati i sa dva albanska poslanika u Skupštini Srbije, Rizom Haljimijem i Šaipom Kamberijem. 

Kosovski ministar obrazovanje razgovaraće sa Albancima južne Srbije o obrazovanju na albanskom jeziku, nakon što je Tahiri, pre nešto manje od dva meseca, "pitanje knjiga na albanskom jeziku" pokrenula u Briselu:

"Takođe, ministarka Tahiri je pokrenula pitanje u vezi sa tim da Albancima iz Preševske doline treba da se obezbede knjige na albanskom, te da Vlada Kosova traži od srpskih vlasti da se to postigne neometano, na principima reciprociteta."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.