Kosovski ministar u Beogradu i Bujanovcu: Kosovo predsedava CEFTA-om 2018.

U Beogradu je održana CEFTA nedelja, u okviru koje i sastanak ministara potpisnica ovog sporazuma. I dok mediji uglavnom izveštavaju o porukama srpskih zvaničnika tokom višednevnog događaja, nema informacija o tome da je među učesnicima bio i jedan od kosovskih zvaničnika – prvi čovek kosovskog ministarstva trgovine i industrije, Bajram Hasani. Da je prisustvovao događaju u Beogradu potvrđeno je u saopštenju njegovog ministarstva, uz fotografiju. Podsećaju i da je upravo u Beogradu Kosovo preuzelo predsedavanje ovom organizacijom za 2018. godinu. Ovo predsedavanje je od posebnog značaja, jer će u aktivnosti biti uključeni prioriteti koji su deo višegodišnje agende, navode iz kosovskog ministarstva. Kritikuju to što je Kosovo u CEFTA sporazumu navedeno pod nazivom UNMIK-a. Hasani je juče boravio i u Bujanovcu. 

Kosovo je preuzelo predsedavanje CEFTA-om nakon što je sam Hasani upozorio na mogućnost izlaska Kosova iz ovog sporazuma, a zbog "nejednakosti sa drugim državama članicama", pa je u saopštenju naveden i njegov komentar na ovu izjavu.

"Republika Kosovo je posvećena bilateralnom sporazumu zaključenom između Kosova i Srbije u 2012. godini o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima. Međutim, još uvek postoje poteškoće za regionalno uključivanje i posebno za Kosovo, jer je se pravi naziv ne koristi u CEFTA-i, a jer srpska strana insistira na UNMIK-u. Kao konkretan primer su Dodatni protokol 6 tranzita i promet robe koja ide na Kosovo preko Srbije," kazao je Hasani.

Bilo bi pogrešno da EU i druge zainteresovane strane gledaju na njegovu izjavu i položaj Kosova samo sa političke tačke gledišta, tvrdi:

"Podsećamo da je EU fasilitator i strana koja nadgleda sprovođenje bilateralnog sporazuma između Kosova i Srbije iz 2012. godine o predstavljanju Kosova na regionalnim forumima, stoga očekujemo da će posvećenost EU i pritisak na Srbiju uticati da se u potpunosti poštuje ovaj sporazum."

Hasani je juče posetio i Bujanovac. Sastao se sa poslanikom Fatmirom Hasanijem, sa kojim je razgovarao o "značaju produbljivanja saradnje, daljoj koordinaciji i razmatranju mogućnosti za pomoć građanima ove oblasti".

"Ministar Hasani smatra važnim korakom odluku Vlade da dodeli sredstva za renoviranje škole u ​​Samoljici i naglasio je da se sa konkretnom pomoći treba nastaviti dalje," navode iz ovog ministarstva. 

Bajram Hasani je drugi ministar Vlade Kosova koji je prošlog meseca posetio opštinu Bujanovac, podsećaju takođe.  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.