Kosovski mediji šalju slike o stradanju civila iz Kumanova

Kosovski mediji objavljuju danas detalje i identitet "lidera i boraca" ONA-e, ili kako u tekstovima na albanskom nazivaju ovu formaciju (UÇK). Oni reč "teroristi" koriste kada prenose izjave makedonskih zvaničnika i to pod znacima navoda. Od danas popodne brojni su članci i fotografije o stradanju albanskih civila u Kumanovu. Navodi se da je policija dozvolila da se civili počnu vraćati u svoje kuće, a da je naselje Divo u kojem su se dva dana vodile borbe, odnosno, kako navode mediji iz Prištine, akcija makedonskih policijskih snaga, bez struje i vode, da civili plaču gledajući svoju uništenu imovinu. Objavljene su i fotografije u Kohi, koja, u kratkom tekstu, pod naslovom "Akcija u Kumanovu: 15 fotografija koje niste videli", navodi da makedonski policajci fotografišu kuće albanskih civila koje gore. Brojni su komentari čitalaca u kojima se saoseća sa bolom porodica poginulih, oni se slave kao "mučenici", podseća na "okupaciju Slovena", ali i snažno kritikuje "izdajnička i kriminalna vlada Hašima Tačija", i veličaju "borci i mučenici" ONA-e.

Pratite OVDE sukob u Kumanovu – kosovski mediji – iz sata u sat700 albanskih izbeglica u Preševu; poginulo 8 policajaca, 14 terorista; ONA planirala napad za 12. maj: Borićemo se do albanske nacionalne države, slobodne i čiste

Da li je jedan od poginulih, Indeksonline postavlja pitanje, Džafer Zumberi?

Objavljujući i fotografiju, jedan od poginulih pripadnika oružane formacije, navodi se da je i Džafer Zumberi, i to kao vođa akcije, javlja Indeksonline, a prenose i drugi mediji. Džafer Zumberi je bio kandidat AAK za poslanika u kosovskoj skupštini i bivši je član OVK u zoni odgovornosti "Dukađini" (Metohija), a i 2001 je učestvovao u sukobima u Makedoniji kao član ONA-e.

U komentarima čitalaca ispod ove vesti, može se pročitati i informacija da se danas saosećaju sa bolom porodice, ali i da podsećaju da je Džaferov brat "mučenik koji je stradao herojski se boreći protiv srpskih paramilitaraca 1999. godine". "Sada ili kasnije, doći će do rata između Slovena i Albanaca", takođe pišu čitaoci, "jednom i zauvek, ne zaboravite to". Kritikuje se Tači, "kriminalna vlada" Kosova i optužuje da je on "izdao" i "dao dozvolu" makedonskom premijeru Gruevskom da "ubija". U nekim komentarima se poziva "Alah", dok se u većini komentara veliča ONA (UÇK).

Objavljuju se i fotografije iz Kumanova nakon operacije makedonskih policijskih snaga na kojima se prikazuje stradanje civila i uništavanje njihove imovine, poput uništene dečje lutke, usisivača, granatiranih zidova kuća, itd.

Reporter Indeksonline javlja da je deo Kumanova gde je vođena operacija bez struje, da se oseća "miris baruta", čaure od metkova se nalaze širom naselja, da su "pored spaljenih kuća i desetine kuća potpuno uništene".

"Ono što je u susedstvu ratnika video naš novinar je strašno. Stanovnici koji su videli svoje kuće briznuli su u plač. Više od 20 kuća je uništeno i isto toliko oštećeno," javio je ovaj portal iz Prištine.

Koha je objavila 15 fotografija, a na njima i nekoliko zumiranih i obeleženih fotografija, na kojima se na vrhu objekta vidi vrh glave i visoko podignuta ruka sa mobilnim telefonom kako fotografiše, kako Koha navodi, kuće koje gore, tvrdeći da se radi o makedonskom policajcu. Međutim, sa ovih fotografija se ne može pouzdano to i tvrditi, između ostalog i zato što izgleda kao da osoba pravi tzv. "selfi", odnosno kamera je usmerena ka osobi koja fotografiše.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.