Kosovski CIK pozajmio 50 kamera od Albanije za lokalne izbore

Cik Kosova i Albanije
FOTO: CIK Kosova

Predstavnici kosovske i albanske Centralne izborne komisije potpisali su danas sporazum o pozajmici 50 kamera koje će se koristiti za predstojeće lokalne izbore na Kosovu.

Ceremonija potpisivanja sporazuma održana je u Tirani, a svoje potpise stavili su predsednik kosovskog i albanskog CIK-a, Krešnik Radonići (Kreshnik Radoniqi), odnosno Iljirjan Celjibaši (Ilirjan Celibashi).

Na osnovu ovog sporazuma kosovski CIK pozajmio je 50 kamera od CIK-a u Albaniji, a koje će biti korišćene u Centru za prebrojavanje i rezultate (CPR).

IZ CIK-a poručuju da će se kamere koristiti u različitim aktivinostima, uključujući i proces brojanja uslovnih, glasova pristiglih poštom, kao i tokom eventualnog ponovnog prebrojavanja glasova sa biračkih mesta.

Predsedavajući CIK-a, Krešnik Radonići, rekao je da će upotreba ovih kamera za snimanje u Centru za prebrojavanje uvećati kredibilitet građana, kao i kandidata, a tokom sprovođenja aktivnosti koje će se odvijati u ovom centru, navode iz CIK-a.

„Veće praćenje ovih aktivnosti pomoglo bi CIK-u da održi integritet izbora“, naznačili su.

U međuvremenu, državni komesar za izbore u Albaniji, Iljirjan Celjibaši, rekao je da je ova zemlja na poslednjim parlamentarnim izborima održanim 25. aprila koristila kamere na svim biračkim mestima i da je to dodatna garancija za izborni proces.

Na Kosovu se 17. oktobra održavaju novi lokalni izbori. Kosovska Centralna izborna komisija potvrdila je 90 političkih subjekata. Potvrđene su 32 političke stranke, 34 građanske inicijative, jedna koalicija i 23 nezavisna kandidata.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.