„Kosovski Albanci strahuju od Sputnjika“

„Pojavom Sputnjika pojavio se i novi ugao s kojim narod na Kosovu i Metohiji može da se identifikuje, a od kog Albanci strahuju“, rekao je u izjavi za Sputnjik novinar i direktor Doma kulture u Gračanici, Živojin Rakočević.

Prijemu povodom petog rođendana Sputnjika prisustvovao je i novinar i direktor Doma kulture u Gračanici Živojin Rakočević, koji je istakao značaj postojanja Sputnjika za stanovništvo na Kosovu i Metohiji.

„Od trenutka kada je ruski kontingent KFOR-a ušao na Kosovo i Metohiju, mi i stanovništvo smo osetili da je to neko njihov i kada su se pojavile vesti Sputnjika o Kosovu i Metohiji, pojavio se jedan nov ugao i taj ugao znači da se mi prepoznajemo u tom uglu i da se veliki broj ljudi oseća kao da neko njegov o njemu piše, i to su vrlo važne stvari pored onih ekskluzivnih informacija koje je Sputnjik objavljivao o Kosovu i Metohiji, značajnih stvari. I s druge strane, značaj Sputnjika vidite po tome kako Albanci reaguju na njega i sa kakvim odijumom i strahom često interpetiraju vesti koje dolaze sa Sputnjika“.

Kako je rekao, značaj Sputnjika ogleda se i u reakcijama kosovskih Albanaca na vesti Sputnjika, koje često interpretiraju sa strahom.

„Oni te vesti tumače sa strahom i neprestano ponavljaju mantru da se radi o surovoj ruskoj propagandi, a zapravo se radi o jednom segmentu života koji oni ne žele da prepoznaju i strahu da bi ta istina mogla da se proširi i na druge medije. U ovom slučaju — zapadne“, objašnjava Rakočević.

Sagovornik prenosi i utiske naroda na Kosovu i Metohiji, koji Rusiju i rusku ideju doživljava kao nešto zaštitničko i nešto što je u srži njegovog razvoja identiteta.

„Ruski konzuli su u 19. veku uradili ono što nije uradila naša Akademija nauka i umetnosti. Oni su pomogli da se očuva ogromni korpus našeg nasleđa na Kosovu i Metohiji i zato se sve što dolazi s te strane smatra potpuno prirodnim“, istakao je sagovornik Sputnjika.

Rakočević, koji je i dobitnik nagrade „Aleksandar Tijanić“, dodao je da je dolazak ruskog kontigenta KFOR-a na Kosovo i Metohiju bio izuzetno značajan za stanovništvo, koje je tada „osetilo kao da je stigao neko njihov“.

Sputnjik

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.