Kosovska zastava na Evropskim igrama u Bakuu: "Nema većeg ponosa nego da po prvi put Kosovo učestvuje"

"Za našu državu, državu Kosovo nema većeg ponosa, nema veće emocije nego da po prvi put Kosovo bude učesnik na Evropskim igrama i ovim prvim korakom postaje deo porodice međunarodnog sporta," poručila je kosovska predsednica, Atifete Jahjaga, na jučerašnjem dočeku kosovskih sportista i predstavnika Olimpijskog komiteta Kosova u svom kabinetu povodom predstojećih igara u Bakuu. Ovi sportisti "će po prvi put predstavljati zemlju u međunarodnom sportu", a Jahjaga im je juče, takođe, sedam dana pred početak takmičenja u Bakuu predala kosovsku zastavu – koja će se "po prvi put vijoriti" na ovom Evropskom takmičenju. Zastavu je preuzela džudistkinja Majlinda Keljmendi.

"Majlinda, predsedniče i vi članovi Olimpijskog komiteta Kosova. Dopustite mi, da u ime svih građana Republike Kosovo, u ime svih institucija Republike Kosovo, da vam zvanično predam zastavu Republike Kosova, koja će se po prvi put vijoriti u okviru Evropskih igara koje se održavaju, među mnogim drugim evropskim i svetskim zastavama," rekla je Jahjaga.

Ona je dodala da je odlazak kosovskih sportista na ovaj međunarodni sportski događaj moguć "zahvaljujući konkretnim rezultatima koje su postigli sportisti, kao što je Majlinda i mnogi drugi", te da "nema većeg ponosa nego što je ovaj trenutak" i da su kosovski sportisti "najbolji ambasadori" koji predstavljaju "državu" i "sve građane Kosova".

"Tokom svog ovog vremena koliko se održavaju ove igre, dušom i srcem, svi građani Kosova će biti zajedno uz vas, biće uz vaše napore koje ćete plasirati na stadionima zajedno sa svim znojem koji ćete proliti. Predstavljajući sebe i dajući svoj maksimum, ali najvažnije je predstavljajući državu Kosovo. Vi idete kao pobednici i vratićete se kao još veći pobednici," dodala je Jahjaga. 


Sedamnaest međunarodnih i evropskih saveza + MOK 

Kosovo je do sada postalo punopravan član u sportskim međunarodnim savezima odbojke, košarke, plivanja, ping-ponga, gimnastike, dizanja tegova, streljaštva, džuda, navigacije, modernog petoboja, rukometa, boksa, a prihvaćeno je da bude član sa ograničenim pravima u međunarodnim savezima rvanja, skijanja, tekvandoa, biciklizma i karlinga.

Kosovo, posle jednoglasne odluke svih učesnika Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Monaku je postalo i punopravni član ove najviše svetske sportske organizacije, i po prvi put će učestvovati na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine i to pod svojom zastavom. 

Odlukom MOK-a Kosovu je omogućeno da učestvuje na Evropskim igrama u Bakuu, takođe, pod svojom zastavom. 

Tako će možda neki od kosovskih takmičara biti u sportskom klinču sa srpskim, koji takođe učestvuju na igrama.


 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.