Kosovska vlada usvojila Nacrt zakona o verskim slobodama; Kurti traži istragu o uzrocima prošlonedeljnih poplava

FOTO: Kim

Na današnjoj 121. sednici kosovske vlade, usvojen je Nacrt zakona o verskim slobodama. Odlučeno je i o novoj finansijskoj podršci za zaposlene u javnom sektoru za ovaj mesec, a sednica je započela osvrtom kosovskog premijera na prošlonedeljne poplave.

A to je trenutno prioritet i preokupacija vlade u Prištini, naglasio je danas Aljbin Kurti, ali ne samo posledice nakon poplava, već i šta su bili uzroci da se tako nešto desi.

Kurti je kazao da bi trebalo sprovesti i istragu o nezakonitim radnjama koje su uticale na štetu ekosistema.

„Oštećenja obala i korita reka, smeće, krčenje šuma, neadekvatni kanalizacioni sistemi, nepravilno planiranje…su poplavama išle u prilog. Pored procene štete, moramo preispitati svoje ponašanje prema životnoj sredini i prirodi. Da poboljšamo naš odgovor u prevenciji. Potrebna nam je istraga o nezakonitim radnjama na štetu ekosistema. Oporavak nije dovoljan ako ne naučimo lekcije“, naveo je Kurti prenose prištinski mediji.

Istraga o svim nezakonitim radnjama koje su bile uzrok poplava, poručio je Kurti, treba da bude jedna od postupaka koje institucije moraju da preduzmu kako bi poboljšale odgovor na prevenciju od poplava ubuduće.

Obećao je danas da će kosovska vlada stati uz pogođene opštine, te da šteta jeste velika, ali da je bitno da je na tome i ostalo.

Poručio je da je bilo štete na putevima, a da je evakuisanim građanima iz poplavljenih područja obezbeđena hrana i odeća.

„Sa Nacionalnom gardom radimo na sanaciji štete. Bićemo uz građane i pomoć Vlade neće nedostajati nijednog trenutka“, naglasio je Kurti.

Takođe danas, Nacrt zakona o verskim slobodama, koji, kako je objašnjeno, ima za cilj očuvanje verskog pluralizma i pružanje mogućnosti verskim zajednicama da budu zvanično registrovane, usvojen je, ali ne većinom glasova.

Kako prenose mediji sa ove sednice, tri člana su bila uzdržana, među kojima je i novoimenovani ministar za zajednice i povratak, Nenad Rašić.

Kurti je pre usvajanja kazao da preko Zakona o verskim slobodama, kosovska Vlada ima za cilj da ostvari standard o zaštiti verskih sloboda.

“Verske slobode zauzimaju značajno mesto, različita mišljenja i sloboda kretanja su stalna činjenica demokratskog društva. Naša Vlada preuzima obavezu da poštuje sve građane bez razlike”, kazao je on, prenosi Kim.

Na istoj sednici, kosovska vlada odlučila je i da za sve radnike u javnom sektoru izdvoji po 50 evra koje će im biti dodato na platu za mesec januar, ali i da za ovaj mesec produži dodatak zdravstvenim radnicima.

Nakon ove sednice, bilo je predviđeno da se medijima na konferenciji obrate upravo ministar finansija, ali i kosovska ministarka obrazovanja, prenosi Kim.

Međutim, kako ovi ministri ni skoro sat nakon sednice, nisu došli na najavljenu konferenciju – novinarske ekipe iz srpskih i albanskih redakcija odlučile su da napuste salu u kosovskoj vladi.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.