Kosovska vlada usvojila dva Nacrta zakona iz sporazuma sa Albanijom

Foto: Ilustracija

Danas je u Prištini održana sednica kosovske vlade, na kojoj su ministri usvojili dva Nacrta zakona iz sporazuma između Kosova i Albanije.

Danas je Nacrt zakona o primeni carinskih olakšica i kontroli ulaska i izlaska robe, koji je potpisan na zajedničkoj sednici vlada Kosova i Albanije krajem novembra, pred ministrima predstavio kosovski premijer Aljbin Kurti.

Ministar finansija, Hekuran Murati, objasnio je da ovaj pravni sporazum obezbeđuje niz carinskih i trgovinskih olakšica između Kosova i Albanije.

„Takođe, predviđa osnivanje kosovske carinske ispostave u carinskom području Luke Drač i Porto Romano. To uključuje i produbljivanje saradnje između dve zemlje“, kazao je Murati, prenose prištinski mediji.

Vlada je danas usvojila i Nacrt zakona u vezi sa pitanjem radnog staža i penzija, takođe iz sporazuma sa Albanijom.

„Kroz ovaj Nacrt zakona građani sa Kosova koji su dugo bili zaposleni u Albaniji moći će, nakon što ispune uslove za penzionisanje, da svoju penziju primaju na Kosovu“, rekao je ministar Murati.

Precizirao je da Nacrt omogućava građanima da ostvare svoja prava, kao što su starosne, porodične, invalidske, radne penzije, pravo i iz fonda individualne penzione štednje kao i porodiljsko odsustvo.

Murati je dodao da će radnici sa Kosova koji rade u Albaniji, takođe moći i da kombinuju radni staž.

Na današnjoj sednici vlada je odobrila i Muratijev zahtev o nastavku dodele dodatka od 10 odsto zdravstvenom i pomoćnom osoblju u javnim medicinskim ustanovama na Kosovu.

Vlada je danas usvojila i dokument – nacionalna strategija Kosova za zaštitu od nasilja u porodici i zaštitu žena za period 2022-2026, kao i njen akcioni plan.

Kosovska ministarka pravde, Aljbuljena Hadžiju (Albulena Haxhiu), zahvalila je članovima radne grupe koji su radili na ovom dokumentu.

„Ova strategija se bavi prevencijom i identifikacijom nasilja nad ženama, nasilja u porodici i rodno zasnovanog nasilja. Unapređenje i usklađivanje sa međunarodnim standardima, institucionalno jačanje kao i pružanje opštih usluga i specijalizovanih usluga podrške žrtvama. Strategija koju smo danas usvojili ne bi trebalo da ima sudbinu drugih strategija koje su ostale u fiokama kosovskih institucija. Životi žena i devojaka na Kosovu, dece i građana su nam veoma važni. Nasilje u porodici nije privatna stvar, mora se njome baviti, mora se prijaviti institucijama“, kazala je.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.