Kosovska vlada snažno podržava realizaciju etničkih prava Albanaca u tzv. Preševskoj dolini – to je nacionalno pitanje

Kosovska vlada snažno podržava "ostvarivanje etničkih prava" Albanaca u "Preševskoj dolini",  jer je to "nacionalno pitanje" i od nacionalnog interesa, "pomno prati" situaciju Albanca u Medveđi i Preševskoj dolini i traži od Srbije da prestane sa  "diskriminatorskim politikama" prema Albancima. Potrebna je "dublja saradnja" između Vlade Kosova i Albanaca iz južne Srbije, kako bi oni rešili svoje probleme i "stvorili uslove za povratak" Albanaca u opštinu Medveđa, poručila je kosovska ministarka za dijalog, Edita Tahiri, na jučerašnjem sastanku sa delegacijom opštine Medveđa u Prištini, koju su činili zamenik gradonačelnika ove opštine, Fljorin Sahiti i savetnici iz ove opštine – Fidan Kusumi i Burim Uka. Sastanku je prisustvovao i zamenik kosovske skupštine, Nait Hasani. Delegacija opštine Medveđa je zatražila od kosovske vlade otvaranje dva nova granična prelaza kako bi se poboljšala sloboda kretanja Albanaca sa juga Srbije, te da se kontrolni punkt Mutivode otvori i za slobodan prelaz robe. Ova delegacija je predstavila  “ozbiljnu situaciju" Albanaca na jugu Srbije "u svim aspektima”, zatraživši veću podršku od kosovske vlade u “rešavanju problema sa kojima se suočavaju.” Jučerašnji sastanak Albanaca iz tzv. Preševske doline sa predstavnikom kosovske vlade usledio je tri dana pred održavanje 2. zajedničke sednice vlada Kosova i Albanije u Tirani, a trećeg zajedničkog susreta, na kojoj se očekuje dalje institucionalno povezivanje Albanaca u regionu.

"Kosovska vlada snažno podržava realizaciju etničkih prava Albanaca u Preševskoj dolini, jer je to nacionalno pitanje za nas i od nacionalnog interesa. Posebno smo zabrinuti zbog situacije u Medveđi i odlaska Albanaca u odsustvu perspektive i diskriminacije koja se obavlja nad Albancima u svakoj oblasti života," rekla je ministarka Tahiri. Ona je istakla i "značaj dublje saradnje između Vlade Kosova i tamošnjih Albanaca, kako bi rešili svoje probleme i stvorili uslove za povratak Albanaca u opštinu Medveđa," navodi se u saopštenju Kancelarije kosovskog premijera nakon sastanka Tahiri i Albanaca iz Medveđe.

U saopštenju se navodi i da je Tahiri naglasila da će "Vlada Republike Kosova pomno pratiti" situaciju u Medveđi i uopšte Albanaca u tzv. Preševskoj dolini i da je posvećena poboljšanju položaja Albanaca, "tražeći od Srbije da prestane sa diskriminatorskim politikama" i da garantuje "etnička prava Albancima u skladu sa međunarodnim standardima."

A zamenik gradonačelnika opštine Medveđa, Fljorin Sahiti, na ovom sastanku je predstavio "ozbiljnu situaciju Albanaca u svim aspektima" i zatražio "veću podršku od Vlade u rešavanju problema sa kojima se suočavaju".

"Na sastanku je zatražio da fasilitiraju slobodno kretanje građana tog područja kroz otvaranje dva nova granična prelaza, kao i da kontrolni punkt u Mutivodama bude otvoren za slobodno kretanje robe. On je takođe izneo zabrinutost zbog toga što Srbija ne priznaje univerzitetske diplome Kosova, što utiče na to da su Albanci sprečeni da se zapošljavaju i daju doprinos razvoju opštine i obrazovnom sektoru," dodaje se dalje u saopštenju i ističe da je Sahiti govorio i o "drugim oblicima diskriminacije Srbije prema njima," dodajući da je rezultat toga da je "većina Albanaca pobeglo u inostranstvo".

Zajednički zaključak jučerašnjeg sastanka je bio da "treba ojačati veze i dalju saradnju i nastavak redovne komunikacije" između Albanca sa juga Srbije i kosovske vlade, "kako bi se zajedno uključili u rešavanje problema."

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.