Kosovska vlada odlučila da izdvoji sredstva za promociju knjige bivšeg ambasadora OEBS-a o Račku; Mediji kažu Rašić bio uzdržan

sednica kosovske vlade
FOTO: Kosovska vlada

U Prištini je danas održana još jedna sednica kosovske vlade, na kojoj su ministri usvojili nekoliko nacrta zakona i izglasali nekoliko odluka. Među njima je i odluka da se iz budžeta izdvoji novac za promociju knjige o Račku – bivšeg ambasadora OEBS-a, za koju je novoimenovani ministar za zajednice i povratak, kako izveštavaju mediji sa sednice, bio uzdržan.

Nacrt koji je na početku usvojila Vlada tiče se zakona o održivim ulaganjima (investicijama). Njega je predstavio kosovski premijer, kazavši da ovim zakonom nameravaju da zaštite i privuku investicije i postave temelje za podršku lokalnoj industriji i održivom zapošljavanju.

Vlada u Prištini utvrdila je potom i odluku o vanrednim merama u polju energetike, koje, između ostalog, zabranjuju korišćenje električne energije za rudarenje kriptovaluta. O njemu je, osim Kurtija, govorila i ministarka ekonomije, Artane Rizvanoli. Oboje su ove nedelje putem video poruke pozvali građane na uštedu.

Kurti je i danas naglasio da se, s obzirom na trenutnu situaciju sa snabdevanjem električnom energijom, može očekivati pogoršanje i povećanje uvoznih cena energenata, te da je zbog toga Ministarstvo privrede predložilo hitne mere.

Rizvanoli je govorila, pre svega, o tome da mere obuhvataju zabranu upotrebe energije za rudarenje kriptovaluta.

„S obzirom da je snabdevanje energijom i dalje povezano sa poskupljenjem koje se očekuje tokom februara i marta, prema zakonu o energetici, predlažemo hitne mere za snabdevanje energijom. Između ostalog, zabranjena je upotreba energije za kriptovalute. Preduzeće se dodatne mere prema potrebi i preporukama vanredne tehničke komisije predviđene zakonom“. 

Istovremeno, Vlada je odlučila da izdvoji i pet miliona evra za subvencionisanje energije, a iznos će biti iskorišćen za pokrivanje podrške građanima kroz subvenciju računa za struju.

„Za pokriće subvencije za uštedu struje koristi se 5 miliona i 25 hiljada evra, tako da je to mera koju smo pokrenuli od koje svakog meseca koristi oko 200 hiljada građana. Deo od 25.000 evra za neke uplate koje su izvršene u sklopu paketa za suočavanje sa inflacijom, međutim, zbog grešaka na bankovnom računu, vraćene su i moraju se ponovo izvršiti”, objašnjeno je na sednici danas.

Ne mogu Srbi u nedogled da ne plaćaju struju

 

Nakon sednice, na konferenciji je ponovo govorila Rizvanoli, na kojoj je upitana i o plaćanju struje na Severu.  Poručila je da pokušavaju da pronađu rešenje za to pitanje, pošto su krajem prošle godine bili prinuđeni da iz budžeta izdvoje 17 miliona evra. 

 

„To ne može da traje u nedogled i ispitujemo sve mogućnosti da nađemo rešenja koja će omogućiti naplatu struje građanima tog dela“, rekla je ona.

 

Dodala je da je u periodu od avgusta do novembra KOSTT nagomilao dugove i dobio fakture koje će potom stići sa kamatom, ako se ne plate na vreme.

 

„Reč je o avgustovskim i septembarskim fakturama, one su bile predviđene za plaćanje. Dodati su i oktobar i novembar, pošto su pristigle fakture i to je bio period u kome su nastavljeni razgovori između KEDS-a i Elektrosevera”, objasnila je ona danas.

Na sednici je odlučeno i da se izdvoji 70.000 evra za promociju knjige o Račku – bivšeg ambasadora OEBS-a na Kosovu, Vilijama Vokera (Wiliam Walker).

„Ove nedelje se navršavaju 24 godine od masakra u Račku koji je šokirao i užasnuo Kosovo, ali je podigao demokratski svet i međunarodnu diplomatiju. Pred vama je predlog za izdvajanje 70.000 evra za uređivanje, istraživanje, pisanje, prevod i štampanje knjige ambasadora Vilijama Vokera o masakru 15. januara 1999. godine u Račku i istorijskoj težini događaja“, naveo je danas Kurti.

Poručio je da će knjiga opisati događaje vezane za događaje u Račku predstavljene sa Vokerove tačke gledišta, ispričane iz njegove lične perspektive kao šefa verifikacione misije EU.

Za ovaj predlog, ceo vladin kabinet je bio za, osim novoimenovanog ministra za zajednice i povratak, Nenada Rašića, koji je, prema izveštajima iz medija koji su sednicu danas pratili, bio uzdržan.

Vlada je danas odobrila i koncept-dokument za oblast vozila, a kako je objasnio kosovski ministar za životnu sredinu, prostorno planiranje i infrastrukturu, Ljiburn Aljiju, svrha je da se ponude bezbednija vozila na putu, da se smanje nezgode, sa naglaskom na ekološka vozila.

„Koncept dokument za vozila ima za cilj da građanima Kosova omogući uvoz bezbednijih i ekološkijih vozila, inspekcije, profesionalnije usluge u testiranju i proveri tehničke ispravnosti vozila, praćenje kontrole podobnosti vozila, kao i servisiranje vozila i aktivnosti u vezi sa njima, a koje direktno utiču na prevenciju udesa i smanjenje zagađenja životne sredine. Koncept ima za cilj da uključi zakonodavstvo EU u oblasti vozila“, objasnio je ovaj  ministar.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.