Kosovska poreska uprava pokreće projekat kreditiranja PDV-a

FOTO: Gazeta Express

Nakon što je Kosovska poreska uprava (ATK) januara saopštila da lica koja imaju poreska dugovanja, svoje obaveze mogu regulisati plaćanjem u ratama, ova institucija pokrenula je projekat kreditiranja PDV-a.

ATK navodi da je ovim projektom planirano unapređenje poreske usklađenosti oporezivih i PDV registrovanih lica, uključujući sve faktore utvrđene „prema PDV zakonodavstvu koji utiču na kreditiranje PDV-a“.

„Poreska uprava Kosova je odlučila da se bavi ovom kategorijom poreskih obveznika na osnovu činjenice da je PDV u odnosu na ostale poreze, najvažniji porez i najuticajniji mehanizam u poreskoj teoriji i praksi, kroz koji se ostvaruje uspešno i održivo funkcionisanje poreskog sistema u zemlji“, saopštili su iz ATK.

Iz ove institucije poručuju su im je jedan od ciljeva smanjenje poreskog jaza.

„Stoga su strateški ciljevi institucije kroz projekat kreditiranja PDV-a unapređenje poreske usklađenosti ili povećanje prihoda od PDV-a, smanjenje poreskog jaza, što potom utiče na povećanje nivoa dobrovoljnog ispunjavanja obaveza“, naglasili su iz ATK-a, dodavši da uzimaju u obzir preporuke MMF-a u suočavanju sa rizicima.

Kosovska poreska uprava je ujedno pozvala sve poreske obveznike da ispune svoje poreske obaveze, jer će, kako navode, u suprotnom biti „preduzete mere definisane poreskim zakonodavstvom“.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.