"Kosovska opozicija odbija da bude deo dijaloga u Briselu, hoće izbore"

Kosovske opozicione stranke neće odgovarati na poziv Vlade Kosova za uključivanje u proces dijaloga sa Beogradom. Inicijativa za Kosovo, stranka koja je nastala iz PDK-a, krivi kosovskog predsednika i premijera, Hašima Tačija i Isu Mustafu, za "propast dijaloga", piše današnja Koha Ditore.

Jakup Krasnići, predsednik Nacionalnog saveta Inicijative, za ovaj list kaže da nije bilo šanse da se dijalog završi drugačije.

"Od samog početka nije bio korišćen kao sredstvo za jačanje Kosova i uklanjanje Srbije sa severa, nego je služio Tačiju za lično osnaživanje i povratak Srbije na Kosovo preko Srpske liste," rekao je Krasnići.

List podseća da je Krasnići bio predsednik kosovske skupštine 2011, kada je dijalog sa Beogradom počeo.

Odgovarajući na pitanje ovog lista oseća li se odgovornim za propast dijaloga, Krasnići je rekao da je bio protiv postignutih sporazuma sa Beogradom, uključujući i one od 19. aprila 2013. godine o normalizaciji odnosa.

"Ovaj dijalog je proizveo niz štetnih sporazuma po suverenitet i integritet naše zemlje. Odnosi sa Srbijom su samo pogoršani. Sporazum o asocijaciji opština sa srpskom većinom je štetan i protivan integraciji srpske zajednice na Kosovu," rekao je Krasnići.

Komentarišući poziv Vlade za sveobuhvatnim dijalogom, Krasnići kaže da, umesto da "objasne kako je dijalog naneo štetu Kosovu", Tači i Mustafa besramno pozivaju opozicione stranke da se pridruže njihovim štetnim akcijama, prenosi današnja Koha.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.