Kosovska opozicija nastavlja sa protestima: Pod kontrolom Zajednice bi bili Gazivode, Trepča, Kišnica, Ajvalija, Klokot banja i Brezovica

Nakon poslednjeg nasilja na ulicama Prištine, tokom okupljanja kosovske opozicije, lideri tri glavne opozicione stranke koje predvode višemesečne proteste – AAK, Samoopredeljenje i NISMA poručuju da nastavljaju sa protestima do pada vlade, odnosno poništavanja sporazuma o formiranju Zajednice srpskih opština i demarkaciji granice sa Crnom Gorom.

"Uprkos volji građana koji se protive sporazumu i uprkos odluci ustavnog suda koji je Zajednicu proglasio neustavnom, Vlada insistira na njenoj primeni. Ova vlada ne predstavlja volju naroda Kosova, već interese Srbije na Kosovu. Zato je potrebna njihova ostavka. Nasuprot svemu, protesti se nastavljaju!" – poručili su iz Samoopredeljenja.

Društvenim mrežama, među pristalicama opozicije kruže raznovrsni infografi o, kako oni tvrde, štetnosti primene Sporazuma o zajednici. Na jednom od njih, pod nazivom "Rizik od zajednice", na mapi Kosova, prikazani se delovi teritorije – opštine sa srpskom većinom koji će činiti Zajednicu. Na levoj strani dat je spisak onih kosovskih resora koji neće imati kontrolu nad Zajednicom, kako tvrde opozicioni aktivisti: Skupština, policija, sudstvo, obrazovanje, zdravstvo i budžet. Sa desne strane data je lista resursa koji će biti pod kontrolom Zajednice: Gazivode, Rudnik Trepča, rudnik Kišnica, rudnik Ajvalija, Klokot banja i Brezovica.

Na drugom infografu, navedeni su razlozi za pad kosovske vlade, uz fotografiju koja prikazuje masovni protest od ovog vikenda:

– 250 hiljada građana potpisalo peticiju protiv sporazuma o zajednici i demarkaciji

– Hiljade građana protestuju na celom Kosovu

– 10 hilljada na protestu 28. novembra

– Nefunkcionalna skupština

– Ustavni sud zajednicu proglasio neustavnom

– Prema istraživanju javnog mnjenja, 77% građana se izasnilo protiv zajednice

– 9. januara održani su najveći posleratni protesti

​Tokom prekjučerašnjih nasilnih protesta u Prištini, povređeno je 10 policajaca, dva civila i dva novinara, dok je 24 učesnika demonstracija uhapšeno. Iako je zvanični deo protesta pod motom "Zajednica neće proći" – marš od zgrade Univerzitetske biblioteke do zgrade vlade i obraćanje opozicionih lidera – prošao mirno, na zgradu vlade i policajce jedna grupa demonstranata bacala je kamenje i molotovljeve koktele. Zapaljeno je više policijskih vozila, a u jednom trenutku goreo je i deo ulaza zgrade vlade. Policija je procenila da je na protestu učestvovalo oko 8000 demonstranata, dok opozicija tvrdi 100000.

Kosovska opozicija od početka oktobra prošle godine bojkutuje i sprečava održavanje sednica parlamenta upotrebom nasilja, uključujući i bacanje suzavca u samoj skupštinskoj sali. ​Opozicija protestuje protiv Sporazuma o ZSO, demarkaciji granice sa Crnom Gorom, a u međuvremenu dodati su i drugi razlozi, kao što je hapšenje više opozicionih poslanika, koje je usledilo nakon serije nasilnih prekida zasedanja kosovskog parlamenta. 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.