Kosovska Mitrovica: Uklonjen "Trg Adema Jašarija" (VIDEO)

Pre nešto manje od sat vremena, u višenacionalnom delu Kosovske Mitrovice, Bošnjačkoj mahali, uklonjena je betonska cev – takozvani "Trg Adema Jašarija". Sinoćni incident u ovom delu Mitrovice, kada je albanskog mladića vatrenim oružjem ranio njegov sunarodnik, dogodio se, kako saznajemo, upravo zbog uklanjanja "trga", jer se jedna grupa građana protivila tome. "Trg" je, podsetimo, uklonjen nakon što je to prošle večeri učinjeno i sa poslednjom barikadom u ovom gradu i na Severu Kosova i Metohije.

Betonska cev, napunjena cementom, sa albanskom zastavom i metalnom pločom na kojoj je bilo ispisano ime komandanta Oslobodilačke vojske Kosova, Adema Jašarija, na centralnoj raskrsnici u Bošnjačkoj mahali, postavljena je u julu 2014. godine, nakon što je započeta, a potom i zaustavljena izgradnja Trga Cara Lazara.

Sličan trg, koji je nosio naziv "OVK", na ulazu u Suvi Do, koji je postavljen kada i onaj sa imenom Jašarija, uklonjen je pre tačno godinu dana, čemu je prisustvovao i gradonačelnik Južne Mitrovice, Agim Bahtiri.

Za sada, međutim, nema potvrde da je Bahtiri prisustvovao i ovom uklanjanju, a kosovski mediji prenose da su "trg" uklonili albanski građani.

Jutrošnja akcija uklanjanja, usledila je nakon što je sinoć teška mehanizacija uklonila poslednju barikadu na Severu, postavljenu tokom julske krize 2011. godine.

Ni jednim, ni drugim povodom lokalni zvaničnici nisu se oglasili.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.