Kosovska Mitrovica obeležila Međunarodni dan joge

Joga savez Srbije je u Kosovskoj Mitrovici, kao i u 42 grada širom Srbije, danas obeležio Međunarodni dan joge. Tako se Kosovska Mitrovica pridružila gradovima iz 190 zemalja u grupnom vežbanju drevne discipline na javnim zelenim površinama promovišući mir, harmoniju i zdrave životne stilove.

Dan joge je obeležilo petnaestak Mitrovčana na javnom času održanom na platou ispred Spomenika rudarima u Kosovskoj Mitrovici. Pionir praktikovanja joge na Severu Kosova, instruktorka Damira Krivošić koja je pre dve godine počela da drži časove joge u Kosovskoj Mitrovici, ističe da ova disciplina ujedinjuje telo, duh i um.

"Lično za mene, to je način života, filozofija življenja. Za vidljivo poboljšanje zdravlja na svim nivoima dovoljno je vežbati jogu 2-3 puta nedeljno, na času, ili kući. Već posle nekoliko nedelja redovnog vežbanja možete da osetite efekte, kako težina napušta telo, srce i um. Tada lakoća dolazi na njeno mesto," kaže ova mlada instruktorka joge.

Joga je drevna nauka zdravog življenja i kao takva osmišljena je da bude uklopljena u svakodnevni život, a prija i trudnicama.

Ivana Milenković, u petom mesecu trudnoće, nije želela da propusti ovaj javni čas:

"Počela sam da vežbam sa Damirom pre dve godine, praktično od samog početka. Istezanje oslobađa bol u mišićima i poboljšava cirkulaciju. Stvarno mi prija i opušta, tako da mi svakodnevne aktivnosti ne predstavljaju nikakav problem. Preporučujem svima," kaže Ivana Milenković za KoSSev.

Trenutno u Kosovskoj Mitrovici jogu praktikuje svega dvanaest građana. A Damira, sa dolaskom lepšeg vremena, najavljuje nove akcije u vidu javnih časova u svrhu popularizacije drevne veštine, kako bi ove vežbe počelo da praktikuje što veći broj ljudi.


Međunarodni dan joge ustanovljen je na predlog vlade Indije, iz novembra prošle godine, usvajanjem rezolucije Ujedinjenih nacija koju je podržalo 177 zemalja. Joga potiče iz ove zemlje, gde su drevni hramovi ukrašeni prikazima davnašnjih kraljeva u joga položajima, a priče o učiteljima joge koji mogu da lebde u vazduhu, ili da izleče teške bolesti još uvek se ispredaju. Povodom prvog Međunarodnog dana joge, ulice Nju Delhija su se pretvorile u mozaik šarenih strunjača za 35-minutni čas na otvorenom, čija je ambicija da postavi rekord za Ginisa. Čas se završio seansom meditacije i molitvom za mir.


 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.