Kosovska Mitrovica obeležava gradsku slavu, Kozarev u litijama

Sa nedavnog dočeka ukrajinskog vladike Viktora i igumana Hilandara Metodija, hram Svetog Dimitrija FOTO: KoSSev
Sa nedavnog dočeka ukrajinskog vladike Viktora i igumana Hilandara Metodija, hram Svetog Dimitrija FOTO: KoSSev

Kosovska Mitrovica proslavlja danas svoju gradsku slavu – Mitrovdan. Zamenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev zvaničnik je koji povodom gradske slave boravi u gradu i učestvuje u slavskoj litiji, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju sinoć.

Praznična arhijerejska liturgija počinje u 8 časova u gradskom hramu Svetog Dimitrija, a litije kreću u 10 i 30, od hrama do Trga Šumadija.

Obred rezanja slavskog kolača sledi u 11.30 časova, a u njemu je, prema najavama i zlatnik sa likom Sv. Dimitrija.

U 12 i 30, u porti hrama biće organizovan i slavski ručak.

Srpska pravoslavna crkvena opština Kosovska Mitrovica pozvala je vernike da prisustvuju gradskim svečanostima.

Gradsku slavu građanima i sveštenstvu juče je saopštenjem čestitala i GI SDP. U čestitki su poželeli mir i toleranciju, očuvanje tradicije i vrednosti i istovremeno unapređenje kvalitetnijeg života građana.

Sveti Dimitrije, nosi predznak solunski, jer se veruje da je živeo u tom gradu početkom četvrtog veka, kao i da ga je odbranio od neprijateljske vojske. Solun, kao i Sremska i Kosovska Mitrovica tri su grada čiji je zaštitnik ovaj svetac, a dve Mitrovice su po njemu dobile i ime. Slava Svetog Dimitrija za građane Severne Mitrovice ima poseban značaj, te se od 1999. godine posebno proslavlja.

 

 

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.