Kosovska Mitrovica: Instagram nalog "NoKosovoUNESCO" vraćen studentima

Nalog na Instagramu koji je ranije ove nedelje ugašen studenskoj kancelariji u Kosovskoj Mitrovici, otvorenoj kao deo protiv-kampanje za prijem Kosova u UNESCO, administrator ove svetske društvene mreže – aktivirao je ponovo, uz izvinjenje studentima. Studenti nastavljaju da objavljuju fotografije porušenih srpskih pravoslavnih crkava i manastira  na Kosovu i Metohiji. Oni pozivaju tviteraše i ostale digitalne aktiviste da pomognu kampanji #NoKosovoUNESCO, koja se u međuvremenu proširila na Fejsbuk i Vimeo.

"Nakon zvaničnog pisma koje smo uputili Instagramu da nam pojasne zbog čega su ugasili naš nalog, jutros smo dobili zvanično izvinjenje i obaveštenje administracije ove kompanije da nam je nalog ponovo vraćen," rekao je jedan od studenata Nemanja Biševac.

Neuobičajeno za rad Instagrama na kojem se objavljuju isključivo fotografije, profil ove studentske kancelarije administrator je početkom ove nedelje ugasio, uz objašnjenje da su slike, postavljene na ovom profilu – "uznemirujućeg sadržaja".

Ovoj kancelariji je i pre tri dana hakovan nalog na Tviteru na kojem se takođe vodi kampanja protiv članstva Kosova u UNESCO, koji je u međuvremenu takođe vraćen.

Studenti, koji su se tek nedavno uključili u ovu akciju, sada žure da budu što aktivniji.

"Ostalo nam je još dva dana da damo sve od sebe u ovoj kampanji, a sada, kad nam je vraćen Instagram nalog, postavićemo i druge slike koje posedujemo. Do glasanja na Generalnoj konferenciji naša kancelarija će raditi i voditi ovu kampanju bez prekida," poručuju iz Kancelarije.

U jeku zasedanja Generalne konferencije UNESCO-a u Parizu, digitalne diplomatije "za" i "protiv" se zahuktavaju. Sa jedne strane, kampanju za prijem koja prenosi "pozitivnu poruku", vodi kosovsko ministarstvo spoljnih poslova, a sa druge, protiv-kampanja Srbije je i dalje zasnovana na pionirskim pokušajima internet zajednice u Srbiji i srpske dijaspore da spreči prijem Kosova u ovu organizaciju. O tome čitate više u POSEBNOJ VESTI.

Comments

commentsPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.