Kosovska košarkaška reprezentacija u kvalifikacijama za svetsko prvenstvo

Kosovska košarkaška reprezentacija ostvarila je sinoć, kako mediji u Prištini navode – "istorijsku pobedu" protiv Estonije u Palati mladih u Prištini, osiguravši tako plasman u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo “Kina 2019”. Ovi igrači su se plasirali u kvalifikacije iz grupe C u kojoj su, osim Estonije, igrali još i sa Makedonijom. Kosovski zvaničnici čestitaju i poručuju da su košarkaši "ponos svih Albanaca". Čestitke su stigle i od same FIBA-e, koja je Kosovu poželela dobrodošlicu.

Kao jednog od najzaslužnijih za pobedu mediji navode kapitena kosovskog košarkaškog tima Dardana Berišu, koji je u utakmici sa rezultatom 75 – 69 postigao 28 poena, 6 asistencija i 4 skoka.

"Srpski sportisti moraju na postolje sa sportistima sa Kosova"

Odluka Vlade Srbije je da predsedniku MOK-a napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo. I to smo i uradili. Ali, ako se dogodi u bilo kom olimpijskom sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova – moj stav je čvrst: nema odlaska sa postolja – poručio je u intervjuu za Nedeljnik predsednik Olimpijskog komiteta Srbije i legendarni košarkaški trener, Božidar Maljković. 

Ovom pobedom Kosovo je završilo kao drugo u Grupi C sa dve pobede i zajedno sa Estonijom prolazi dalje. Makedonija je sa jednom pobedom ispala iz takmičenja.

Srpski mediji navode da je Kosovo "igralo pod zastavom koju Srbija ne priznaje" i sa "međunarodno spornim nacionalnim obeležjima".

A od kosovskih zvaničnika stižu čestitke.

Utakmicu u Prištini pratio je kandidat za kosovskog premijera, Ramuš Haradinaj. 

Pred početak utakmice poručio je da "veruje u snagu ekipe Kosova". 

"Čestitam nacionalnom timu Kosova na obezbeđenom mestu u evropskim kvalifikacijama za svetsko prvenstvo FIBA-e. Čestitam timu, igračima i navijačima!" – poručio je kosovski predsednik Hašim Tači.

"Fantastična pobeda Kosova protiv jake Estonije. Prelazimo u fazu za svetsko prvenstvo 2019, svedok velikog potencijala naše košarke. Posle džuda i drugih sportova, košarka podiže ime Kosova na vrh svetskih sportova. Čestitam!" – naveo je kosovski premijer u tehničkom mandatu, Isa Mustafa. 

"Čestitam Kosovo! Veliko bravo za naše košarkaše za istorijsku kvalifikaciju. Fantastično dostignuće. Ponos ste svih Albanaca" – naveo je donedavni predsednik kosovske skupštine, Kadri Veselji.

Kosovo je u martu 2015. postalo punopravni član FIBA-e. Košarkaški savez Kosova je primljen u FIBA-u, uspevši posle više ranijih pokušaja da u sedištu ove košarkaške organizacijeu Švajcarskoj – podnese prijavu za učlanjenje. Čelni ljudi kosovskog košarkaškog saveza tada su kao glavni adut za učlanjenje u FIBA-u isticali da je Kosovo već primljeno u Međunarodni olimpijski komitet, te da je FIBA aplikaciju Kosova za učlanjenje ocenila kao "visoko kvalitetnu".

Comments

comments



Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.