Kosovska carina zaplenila 80 hiljada kilograma švercovanog duvana, 9 carinskih službenika suspendovano

Foto: Kallxo

Izvor: Kallxo (Tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Generalni direktor kosovske carine Agron Lugaliu (Llugaliu) na konferenciji za medije rekao je da je zaplenjeno 80 hiljada kilograma švercovanog duvana i u vezi sa tim suspendovano 9 carinskih službenika.

Lugaliu je saopštio da su istrage započete od 2018. godine i da je 47 osoba osumnjičeno, od kojih je 9 sa carine.

„U ovoj istrazi je učestvovalo 47 osumnjičenih, 16 se u procesu istrage izjasnilo krivima, od kojih su dvoje državljani Albanije, a na osnovu prikupljenih dokaza zaključeno je da je i 9 carinskih službenika bilo umešano, čime su zloupotrebili službeni položaj“, kazao je.

Dodao je i da šteta koja je ovim švercom naneta budžetu Kosova iznosi preko 3 miliona evra.

„Prema dokazu koji imamo 80 hiljada kg duvana je krijumčareno, ali iznos taksi koje sadrži deo duvana je veći nego ostatak i pričinjena je šteta preko 3 miliona evra budžetu Kosova“, rekao je Lugaliu.

„Mi smo danas na osnovu optužnice Tužilaštva u Prizrenu suspendovali i carinske službenike zbog osnovane sumnje protiv njih. Mi cenimo da treba da se pošalje jedna poruka da će politika biti netolerantna za svaku zloupotrebu i zanemarivanje koje se vrši“, rekao je on.

Lugaliu nije izneo detalje o današnjem slučaju šverca kokaina, jer prema njegovim rečima, oni ne žele da se mešaju u policijske istrage.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.