Hovenijer o podršci Ukrajini: Da se suprotstavimo agresiji i branimo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta

Džefri Hovenijer
FOTO: Tviter nalog američkog ambasadora

Danas je dvogodišnjica ruske invazije na Ukrajinu. Obeležava se širom zapadnog sveta mnoštvom događaja i poruka, kao podrška Ukrajini i solidarnost sa ovom zemljom. Na supotnoj strani se šalju osude Ruske Federacije.

U Narodnoj biblioteci u Prištini sinoć je prikazan dokumentarni filma „20 dana u Mariupolju“ koji je nominovan za Oskara, a događaj je organizovala američka ambasada.

„Ovaj film nas podseća na žrtve koje obični građani Ukrajine podnose dok hrabro brane svoju domovinu od Putinove nepravedne agresije“, poručio je ambasador Džefri Hovenier.

Kazao je da je odupiranjem ruskoj agresiji Ukrajina poslala moćnu poruku svetu – „da se za principe slobode i demokratije vredi boriti“.

„Ovde smo takođe da potvrdimo našu posvećenost kao međunarodni partneri da podržimo Ukrajinu u njenoj borbi da odbrani svoj narod i svoju teritoriju, svoju demokratiju i njene vrednosti, dok Ukrajina teži svojoj izabranoj budućnosti u okviru evroatlantske zajednice“, kazao je Hovenijer.

Hovenijer je tokom jučerašnjeg govora istakao da nije u pitanju samo odbrana teritorije, već suvereniteta i političke nezavisnosti.

„Moramo biti čvrsti u našoj rešenosti da se suprotstavimo takvoj agresiji i branimo principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta“, naglasio je.

I u današnjem oglašavanju je posebno istakao da se radi o odbrani teritorijalnog integriteta.

„Zajedno smo solidarni sa hrabrim narodom Ukrajine dok nastavljaju svoju borbu za slobodu, demokratiju, nezavisnost i teritorijalni integritet“.

Ruska invazija na Ukrajinu predstavlja značajnu pretnju ne samo za Ukrajinu, već i za sve nas, upozorio je Hovenijer.

To je fundamentalni i neprihvatljiv izazov međunarodnom miru i bezbednosti, kazao je američki diplomata.

“Ako dozvolimo da Putinova agresija na Ukrajinu uspe, to će ohrabriti autoritarne režime širom sveta da koriste silu kako bi prekrajali međunarodno priznate granice i nastojali da nametnu svoju volju drugim državama”, naveo je takođe.

Odao je priznanje za, kako je ocenio nepokolebljivu podršku Kosova Ukrajini.

„Uvođenje sankcija Kosova Rusiji i podrška ukrajinskim novinarima koji beže od ruske invazije predstavljaju primer istinske solidarnosti”, ocenio je on.

“Vaša velikodušnost prema Ukrajincima dok se suočavaju sa ovom egzistencijalnom pretnjom je utoliko značajnija jer kosovski narod dobro razume šta znači da njihovi domovi i sredstva za život budu brutalno ugroženi”, poručio je na kraju obraćanja.

Dve potpuno različite godine rata u UkrajiniPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.