RSE: Skupština Kosova odobrila više međunarodnih sporazuma

Skupština Kosova
FOTO: Kallxo

Skupština Kosova odobrila je većinu međunarodnih sporazuma čija je ratifikacija neko vreme bila suspendovana zbog nedovoljnog broja glasova, piše Radio Slobodna Evropa.

Prema kosovskom zakonu, međunarodni sporazumi mogu se ratifikovati samo dvotrećinskom većinom glasova poslanika.

Dva međunarodna sporazuma nisu dobila potrebnu podršku poslanika na plenarnoj sednici 16. maja.

Reč je o ugovoru Kosova i Danske o korišćenju popravne ustanove u Gnjilanu u svrhu izvršenja danskih kazni, kao i sporazumu o zajmu za program javnih finansija i privrednog rasta između Kosova i OPEC Fonda za međunarodni razvoj.

Uz podršku poslanika opozicionih stranaka usvojeni su, između ostalog, Zakon o ratifikaciji „Amandmana 3 Finansijskog sporazuma između Republike Kosovo i Evropske unije za program IPA 2015“.

Takođe, Skupština je usvojila Zakon o pristupanju Kosova Konvenciji o privremenom uvozu.

Poslanici su usvojili i Zakon o međunarodnom ugovoru sa Evropskom unijom u takozvanom Programu jedinstvenog tržišta.

Na sednici 16. maja odobren je i ugovor s Međunarodnom asocijacijom za razvoj.

Opoziciona Demokratska partija Kosova, najavila je 15. maja da će glasati o međunarodnim sporazumima, samo dan nakon što se šef te stranke Memlji Krasnići (Memli Krasniqi) sastao sa premijerom Aljbinom Kurtijem.

Međunarodni ugovori vredni su 300 miliona eura, rekao je ranije ministar finansija, rada i transfera Hekuran Murati.

Na sednici u četvrtak, koja je nastavak one održane 2. maja, na dnevnom redu bilo je glasanje o nacrtu rezolucije koja se bavi nalazima Izveštaja američkog Stejt Departmenta.

Na zahtev vladajućeg pokreta Samoopredeljenje, glasanje je odloženo za drugu sednicu jer, po njima, „rezolucija nije gotova“.

„Tražimo više vremena za [usklađivanje stajališta] kako bismo dovršili rezoluciju“, rekla je šefica parlamentarne grupe Pokreta Samoopredeljenje Mimozom Kusari-Ljiljom (Lila).

 Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.