Sindikat Kosova protestovao zahtevajući socijalni dijalog i povećanje plata, Kurti sa lekcijom iz istorije o radu i pohvalama svog sistema

FOTO: Kallxo

Nezavisna unija sindikata obrazovanja, nauke i kulture Kosova održala je protest zahtevajući socijalni dijalog i povećanja plata zaposlenih u tim oblastima.

Predsednik te unije Rahman Jašaraj je tom prilikom kazao da se radi o zakonitom protestu i da su nihovi zahtevi sadržani u paroli „Hoćemo socijalni dijalog“.

Jašaraj je izjavio da, ukoliko vlada u Prištini prihvati njihove zahteve, neće biti potrebe za drugim sindikalnim aktivnostima, ali istovremeno nije isključio višednevni štrajk ako isti ne budu ispunjeni.

Rekao je da zahtevaju povećanje koeficijenata za 30 odsto i bolje uslove rada jer sadašnji uslovi rada ne pripadaju 21. veku.

I Jusuf Azemi iz Sindikata radnika privatnog sektora rekao je da se taj sindikat svakodnevno obraća zahtevima, ali još uvek nema rešenja.

Kritikovao je premijera Aljbina Kurtija što je obećao mnoga rešenja radnicima pre dolaska na vlast, dok sada nema interesovanja da iste ispuni.

KoSSev: Nasuprot ovom protestu, Aljbin Kurti je večeras na svojoj Fejsbuk stranici u dugačkoj objavi, prvo izneo podatke sa kojima se pohvalio o stanju i položaju radnika na Kosovu, odnosno navodnoj brizi sistema za njih, a potom održao i svojevrsnu istorijsku lekciju o tome kada su se sve obeležavali praznici rada, i koliko su radnici nekada bili eksploatisaniji u odnosu na današnji njihov položaj, kako smatra. Šta je pisao, čitajte ovde

Danas je praznik rada: Radnicima potrebna bolja sigurnost i dostojanstvoPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.