Manipulativno citiranje Sava Manojlovića: „Kanalizacija važnije pitanje od Kosova i Srebrenice“

Savo Manojlović
FOTO: KoSSev

Piše: Anđela Milivojević

Najstariji dnevni list Politika objavio je vest sa naslovom u kome tvrdi da je lider pokreta “Kreni-promeni” Savo Manojlović rekao da je kanalizacija važnija od teme Kosova i Srebrenice. Politika je deo izjave iz intervjua citirala na manipulativan način i dala joj značenje koje ova izjava nema.

U tekstu Politike pod naslovom „Savo Manojlović: Kanalizacija je važnije pitanje od Kosova i Srebrenice”, tvrdi se da je Manojlović rekao da neadekvatna kanalizaciona infrastruktura treba da ima prednost nad pitanjima Kosova i genocida u Srebrenici.

Politika je podelila isečeni deo izjave sa X profila “Detektor Laži” koji je inače poznat kao profil koji kritikuje opozicione lidere i stranke.

Isti snimak je podelio i Nebojša Krstić, poznati analitičar koji redovno gostuje na televizijama naklonjenim SNS i daje ocene u kojima kritikuje opoziciju i hvali vlast.

Detaljnija analiza Manojlovićevog gostovanja u emisiji na TV N1 pokazuje da ovaj novi opozicioni lider nije rekao niti poručio da je kanalizacija objektivno važnija od Kosova ili Srebrenice. Umesto toga, on je optužio predsednika Aleksandra Vučića i gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića da namerno pokreću osetljive teme kao odvraćanje pažnje od aktuelnih opštinskih pitanja koja direktno utiču na svakodnevni život građana.

Politika nije prenela ceo intervju niti je u svom tekstu objasnila da je Manojlović govorio o temama u kontekstu ponovljenih izbora u Beogradu, na kojima njegov pokret takođe učestvuje.

„Sledeće na šta bi trebalo da posvetimo vreme su pitanja na koja sam odgovorio oko sto puta – pitanje Srebrenice, Kosovo…“, rekao je Manojlović u intervjuu koji prenosi Politika. „Činjenica je da kada niste rešili pitanje kanalizacije, naravno da ćete izvući priču o Srebrenici da podelite ljude oko toga.”

Kada se odsluša ceo razgovor, može se čuti da je Manojlovićeva poruka da gradska vlast pokreće nacionalne i regionalne teme koje izazivaju podele kao što su Kosovo i Srebrenica da bi skrenula pažnju javnosti sa svojih neuspeha da se na odgovarajući način pozabavi osnovnim uslugama i ekonomskim problemima sa kojima se građani Beograda suočavaju.

On tokom razgovora ni jednom nije rekao da je kanalizacija važnija od Kosova ili Srebrenice.

Snimak intervjua: Savo Manojlović: Zašto svađa – treba pričati o ambroziji, kanalizaciji i korupciji

Manojlović jeste upitan nekoliko puta da iznese svoje mišljenje o Srebrenici, što je on izbegavao, ulazeći u detalje definicije genocida.

Uprkos tome, naslov Politike izokreće i spinuje Manojlovićeve reči iz konteksta i na način koji bi imao za cilj da prikaže opozicionog lidera kao da odbacuje egzistencijalne brige kosovskih Srba i genocid u Srebrenici. Ovo stavljanje Manojlovića u narativ u kome njega navodno nije briga za Kosovo ili za Srebrenicu, ima za cilj da ga prikaže u određenom svetlu koji je negativan.

Čitajući ovaj naslov Srbi sa Kosova mogu da dobiju dojam da Manojlovića nije briga za njih. Pored toga, bilo koji čitalac Politike iz teksta vesti ne može da razume kontekst ovih izjava, niti može da razume šta Manojlović mislii o temi Kosova jer Politika nije napisala tekst koji zadovoljava jedno od osnovnih pravila novinarstva – da informiše građane.

Ovakva vrsta medijskog spina dovodi u pitanje novinarski integritet i podriva poverenje javnosti u medije i zamagljuje suštinske političke debate. Izvrtanje reči političkih protivnika vlasti suštinski više doprinosi dezinformisanju nego informisanju javnosti. Ovo je dodatno opasno kada dolazi od medija u koji tradicionoalno građani imaju više poverenja i očekivanja kao što je Politika, koja se ne smatra tabloidnim medijem.

Ipak, kako se politička scena u Srbiji zahuktava uoči izbora, etičko i odgovorno novinarstvo treba da omogući biračima da procenjuju kandidate i pitanja na osnovu činjenica, a ne na osnovi iskrivljenih ili manipulativnih narativa.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.