PKS: Imenovali smo naše članove u OIK, ali nećemo učestvovati u referendumu ukoliko se bude odvijao nasilno

FOTO: KoSSev

Ukupno su iz 33 škole na Severu odbili da se u njihovim prostorijama u nedelju održi referendum za opoziv četvorice gradonačelnika, potvrđeno je danas iz CIK-a. Član CIK-a iz redova vladajućeg Samoopredeljenja potom je pozvao da se procesuira svako lice koje na ovaj način, kako smatra, ometa ceo proces jer se radi „o objektima Republike Kosovo“. Ovu njegovu izjavu iz Partije kosovskih Srba protumačili su kao najavu, odnosno „da se razmišlja o nasilnim upadima i zauzimanju škola u srpskim sredinama“. Iako su imenovali članove u opštinskim izbornim komisijama, kažu, da ako proces bude nasilan – oni neće u referendumu učestvovati.

Prema informacijama koje su danas na sednici izneli iz CIK-a, u Leposaviću i Severnoj Mitrovici će za proces referenduma u nedelju biti dostupne po tri škole, a u Zubinom Potoku i Zvečanu po dve. Sve ostale, ukupno 33, su odbile da prostorije ustupe, odnosno njihovi direktori. Sada opštinske komisije rade na pronalaženju rešenja.

Čuvši ovo, na samoj je sednici danas protestovao član iz redova Samoopredeljenja, rekavši da je obaveza kosovskih institucija da otvore škole za glasanje.

Štaviše, zatražio je da CIK o tome obavesti Tužilaštvo koje će procesuirati svako lice koje na bilo koji način, kako smatra, ometa proces.

„Ne smemo da ćutimo. Ovo je opasna igra. To su objekti Republike Kosovo“.

PKS: Nepromišljene i krajnje neodgovorne izjave

Partija kosovskih Srba sada je reagovala na izjave člana CIK-a iz Samoopredeljenja, posebno na deo u kom on spominje procesuiranje odgovornih lica. To su protumačili kao eventualnu najavu „o nasilnim upadima i zauzimanju škola u srpskim sredinama“.

„Nepromišljene i krajnje neodgovorne izjave, predstavnika vlasti Kosova u CIK-u, u ovom slučaju izvesnog militanta iz Samoopredeljenja Sami Kurtešija da se razmišlja o nasilnim upadima i zauzimanju škola u srpskim sredinama, opasna je i veoma nepromišljena avantura. To samo može dovesti do ozbiljnih incidenata sa mogućim fizičkim sukobima“, poručili su iz ove stranke iz Leposavića.

CIK mora, kako kažu, ukoliko planira da proces sprovodi na silu – da za eventualne incidente i preuzme odgovornost.

„Ukoliko CIK Kosova ponovo kao aprila 2023. godine misli da može neke procese (izbore) da sprovodi jednostrano i na silu – onda na vreme treba reći da će upravo te institucije biti odgovorne za moguće incidente“, kazali su.

Potvrđuju sada i da su oni imenovali članove u Opštinskim izbornim komisijama za proces referenduma koji je, kažu, tražila Srpska lista.

Uprkos tome, navode, ukoliko se on bude sprovodio na silu – neće ni oni u tome učestvovati.

„Nećemo učestvovati u ovom procesu ukoliko se on na bilo koji način bude odvijao nasilnim putem i nasilničkim metodama“.

Potom su na Kurtešijeve izjave upozorili KVINT-u, OEBS, KFOR i EULEX.

„Ovakve izjave i signale iz Prištine da shvate krajnje ozbiljno i na vreme preduprede svaku jednostranu akciju njihovog štićenika i srbomrsca Aljbina Kurtija“, naveli su iz ove stranke.

Povezane vesti:

Radonići: 33 škole na Severu odbile zahtev da se tamo glasa za smenu gradonačelnika, 10 drugih dostupno

Koha: Školski objekti u opštinama na Severu neće biti dostupni 21. aprila CIK-u

OEBS: CIK da izbegava korišćenje kamera na biračkim mestima, Eljezi: Upotrebljavaće se i za druge izbore, neće uticati na tajnost glasanja

Kvinta pozvala Srbe da preispitaju svoj stav o bojkotu referenduma

Osmani: Bojkot referenduma od strane SL po Vučićevom nalogu; Petković: Osmani ljubomorna na Vučićev uspeh u Parizu

EK: Učešće Srba u glasanju obezbedilo bi inkluzivnost u lokalnim upravama i pomoglo deeskalaciji

S.Demokratija ne podržava referendum za smenu gradonačelnika, poziva ih da podnesu ostavke, a SL na odgovornost

SAD razočarane pozivima Srbima da bojkotuju popis stanovništva na Kosovu

Krueziju poziva Srbe da glasaju na referendumu, a S.Listu da ne obmanjuje građane i ne vrši pritisak

Rode nakon odluke SL: Sami sebi dali ‘autogol’; SL i Petković: Međunarodna zajednica ne vidi jednostrane poteze Prištine

Ambasada SAD u Prištini: Žao nam je zbog izjave SL da neće učestvovati u procesu smene gradonačelnika

Podržala peticiju, ali ne i referendum: Srpska lista protiv glasanja za smenu gradonačelnika, krivi KurtijaPreuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.