Kosovski Fond za humanitarno pravo: Tokom ove godine podignuto 15 optužnica za ratne zločine

FOTO: KosovaPress

Izvor: KosovaPress (Tekst je izvorno preveden sa albanskog jezika, osim naslova koji je adaptiran)

„Kancelarija (kosovsko specijalno tužilaštvo) je tokom ove godine podigla 15 optužnica za krivično delo ’ratni zločin protiv civilnog stanovništva’. Od 15 podignutih optužnica, njih osam je u odsustvu podignuto protiv 61 pripadnika srpskih snaga, a sedam je podignuto protiv sedam pripadnika srpskih snaga koje je uhapsila kosovska policija i koji se nalaze u pritvoru“, navodi se u saopštenju kosovskog Fonda za humanitarno pravo (FDHK) na danas održanom okruglom stolu na temu „Perspektiva za pravdu za ratne zločine – 25 godina kasnije“.

FDHK ( Fond za humanitarno pravo) je naslovom izveštaja „Početak nove faze suđenja za ratne zločine“ preneo poruku javnosti i odgovornim institucijama o trenutnom stanju predmeta ratnih zločina.

Na ovom sastanku zatražena je veća saradnja najviših kosovskih državnih institucija, s tim što je poseban akcenat stavljen i na nepostojanje odnosa sa državom Srbijom, što otežava traženje kazne za počinioce ovih zločina.

U svom govoru, zamenik ministra pravde Vigan Ćoroli (Vigan Qorrolli), je istakao da je Kosovo uspešna priča za ceo svet sa dostignućima koje je postiglo, ali je dodao da se njegova prošlost ne sme da se zaboravi. On je obećao da će kroz svoju politiku preduzeti odgovarajuće mere za sve one koji su izazvali zločine u ovoj zemlji.

Koordinator projekta u FDHK, Amer Aljija (Alija) je, predstavljajući izveštaj, istakao da početak suđenja u odsustvu za ratne zločine na Kosovu predstavlja novi zaokret u procesuiranju predmeta ratnih zločina.

On je rekao da su od završetka rata na Kosovu pravosudne institucije, bilo domaće ili međunarodne, osudile samo 74 osobe za ratne zločine na Kosovu, a da je sa druge strane ubijeno više od 10.000 civilnih žrtava.

U međuvremenu, Aljija je, tokom predstavljanja izveštaja, preporučio stvaranje dugoročne saradnje između kosovskog pravosuđa i međunarodnog i regionalnog pravosuđa u cilju razmene informacija i pružanja najprofesionalnije obuke u oblasti ratnih zločina. Takođe, jedna od preporuka je bila i da kosovski Tužilački savet odabere još četiri tužioca u okviru Odeljenja za ratne zločine STRK, za šta budžet izdvaja kosovska Vlada od 2022. godine.

S druge strane, predsednica Osnovnog suda u Prištini, Aljbina Šabani-Rama (Albina Shabani-Rama), rekla je da je ovaj sud dao apsolutni prioritet tretiranju predmeta ratnih zločina u odnosu na sve druge predmete.Preuzimanje i objavljivanje tekstova sa portala KoSSev nije dozvoljeno bez navođenja izvora. Hvala na poštovanju etike novinarske profesije.